Dan Tudorache, printre cei amenințați dacă votează certificatul verde

„S-a ajuns prea departe”, susține deputatul social democrat.

Deputatul PSD Dan Tudorache se numără printre parlamentarii amenințați cu moartea dacă votează proiectul de lege privind introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă.

La baza sa, certificatul verde a fost gândit pentru a pune într-un singur document informațiile cu privire la vaccinare, testul PCR sau imunitatea naturală, ulterior acesta a devenit folosit ca o „cheie” de acces la diverse activități, în special în cele din spații închise. Din 25 octombrie, când au intrat în vigoare restricțiile de noapte, în special pentru nevaccinați, deplasările în afara locuinței se pot face în baza certificatului verde, care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

„Am primit azi (n.r. – marți)acest mesaj, care îmi demonstrează o dată în plus că s-a ajuns prea departe!  Am mai declarat de câteva ori că nu voi vota certificatul verde, dar nu din motive de acest gen. Nu sunt deloc intimidat de amenințări și sunt hotărât să fac plângere la poliție”, a scris Dan Tudorache pe contul său de socializare, postând și o „captură foto” a amenințării, venită pe servicul de mesagerie al Facebook. „Ai grijă cum votezi legat de certificatul verde. Îți dăm foc și ție și familiei tale dacă trece. Orice acțiune e justificată. Suntem în legitimă apărare”, se arată în mesajul pe care mai mulți politicieni l-au primit.

Rafila consideră că certificatul verde nu a fost „explicat foarte clar”

De altfel, la un moment dat pe social media au umblat o serie de postari cu numerele de telefon ale parlamentarilor, cu îndemnul de a le trimite acestora mesaje prin care să le ceară să nu voteze certificatul verde.

„Azi începând cu ora 12 va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului proiectul de lege nr. L494/2021 prin care se introduce certificatul verde pentru salariați. Sunați senatorii și cereți-le să nu voteze legea (dacă asta vreți)”, era mesajul transmis pe Facebook de cei care se declară „antivacciniști”, iar potrivit profilelor lor de pe rețeaua de socializare, cei mai mulți sunt și susținători ai AUR.  

„Victorie de AUR în Camera Deputaților! Certificatul de muncă «verde» nu va intra în vigoare anul acesta. E o mare victorie, în primul rând, a voastră, cei care ați trimis e-mailuri, smsuri, ați protestat și ați pus presiune pe parlamentari. Vă mulțumesc, fără voi nu am fi reușit”, a scris George Simion, co-președintele AUR, pe contul său de Facebook. Acesta a ținut să le transmită susținătorilor lui că îi așteaptă pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, subliniind totodată că este nevoie de vigilență, „pentru că ni se pregătesc multe alte provocări din partea lui Arafat&compania”.

Certificatul verde a fost respins în Senat, la limită, cu 67 de voturi din cele 69 care erau necesare, printre cei care au votat împotrivă aflându-se senatorii de la AUR și PSD.

Aceștia din urmă și-au explicat „respingerea” motivând că legea a fost „prost scrisă”, dar că în urma amendamentelor aduse, după ce proiectul a ajuns în Camera Deputaților – for decizional, sunt șanse să fie votat.

„Certificatul verde, trebuie să înţeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea. Nu trebuie considerat aşa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală şi care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea unei comunităţi. (…) El ar trebuie să fie introdus când lucurile anunţă o agravare a situaţiei. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi. (…) Se caută o metodă care să certifice protecţia persoanelor care au trecut prin boală şi care n-au ştiut, au fost asimptomatice”, a explicat deputatul Alexandru Rafila (PSD) pentru AlephNews.

Certificatul verde la un alt nivel: parlamentari amenințați, dacă îl votează

Articolul precedentCodrin Ștefănescu, avertisment pentru români: „Pensia voastră nu va crește!”
Articolul următorGhinea, despre punerea în pericol a PNRR: „Doar dacă suntem foarte stupizi noi, ca ţară”