Demisii-protest în masă, în Parlament, pe tema pensiilor speciale

Demisii în masă, azi, la 10:30

Absolut toți deputații și senatorii USR au anunțat, în cursul serii trecute, că urmează să își dea demisia din funcții, pentru a nu putea primi pensii speciale. Legea, pe scurt, stipulează faptul că orice parlamentar care a încheiat minim un mandat la Camera Deputaților sau la Senat, are dreptul de a primi pensie specială. În semn de protest, aceștia au decis să-și dea demisiile.

Lista completă a deputaților USR:

Barna Ilie Dan, Benga Tudor – Vlad, Bîzgan-Gayral Oana-Mioara, Botez Mihai-Cătălin, Bulai Iulian, Chichirău Cosette-Paula, Cosma Lavinia-Corina, Dan Nicuşor Daniel, Dehelean Silviu, Dobrovie Matei-Adrian, Dohotaru Adrian-Octavian, Drulă Cătălin, Duruş Vlad-Emanuel, Ghinea  Cristian, Ion Stelian-Cristian, Iurişniţi Cristina-Ionela, Lupescu Dumitru, Moşteanu Liviu-Ionuţ, Năsui Claudiu-Iulius-Gavril, Popescu Nicolae-Daniel, Pop Tudor Rareş, Prisnel Adrian-Claudiu, Prună Cristina-Mădălina, Rădulescu Dan-Răzvan, Rodeanu Bogdan-Ionel, Seidler Cristian-Gabriel, Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel, Ungureanu Emanuel-Dumitru, Vlad Sergiu Cosmin și Zainea Cornel.

Lista completă a senatorilor USR:

Alexandrescu Vlad-Tudor, Coliban Allen, Dinică Silvia-Monica, Dinu Nicoleta-Ramona, Dircă George-Edward, Fălcoi Nicu, Ghica Cristian, Goţiu Remus Mihai, Lungu Dan, Marussi George-Nicolae, Mihail Radu-Mihai, Presadă Florina-Raluca și Wiener Adrian.

Din textul propunerii legislative: „Propunere legislativă pentru abrogarea articolelor 49 şi 50 din legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi pentru abrogarea Legii nr.357/2015 pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor”, se arată pe site-ul Camerei Deputaților.

Toți senatorii și deputații USR se află la primul lor mandat în Parlament.

Așa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială. Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă. Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată. Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat. USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare.

Dan Barna, liderul USR

De asemenea, o serie de alți lideri politici au anunțat că vor demisiona, primul dintre ei fiind chiar președintele PSD Marcel Ciolacu, cel care nu e la prima sa demisie în acest sens, așa cum nu e nici la primul mandat de parlamentar.

Art. 1 alin. (2) lit. c): Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cuvine deputatului/senatorului care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet ca deputat/senator

Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar. În mandatul meu, #PSD a asumat o direcție clară în ceea ce privește această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității. Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment. Îmi doresc să reușim ca împreună să îi dăm jos pe toți cei care s-au cocoțat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o #ordonanțădeurgență pentru #eliminareapensiilorspeciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Câteva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la #Sănătate în lupta cu pandemia sau pentru a pregăti școlile pentru ca elevii să-și poată continua procesul educațional!!!

Marcel Ciolacu, PSD

Exemplul a fost urmat și de alți parlamentari cu toate că, în cazul unora dintre aceștia, demisia este doar una de formă, cu iz de declarație politică, întrucât au încheiate alte mandate de senatori sau deputați. În cazul în care acordarea de pensii speciale va rămâne în picioare în următoarea legislatură, aceștia vor beneficia în continuare de aceste drepturi, indiferent de gestul lor pur electoral de astăzi.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentBădulescu își dă demisia de la conducerea PSD Sector 3
Articolul următorAdrian Năstase îl citește pe Andrei Caramitru, iar în replică își cheamă prietenii pro-PSD la vot
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.