Energie electrica - Foto pexels.com -
Energie electrica - Foto pexels.com -

Avertisment pentru populație, din Republica Moldova, referitor la consumul de energie, din partea viceprim-ministrului.

Andrei Spînu, care este totodată și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din țara vecină, atrage atenția că resursele sunt din ce în ce mai reduse, astfel că face apel la solidaritate și îi roagă pe toți consumatorii – fie ei casnici sau non-casnici – să facă economie.

Într-o postare pe Facebook, vicepremierul moldovean explică faptul că economia la care se referă este necesară pe timpul nopții, dat fiind că ceea ce a achiziționat până acum furnizorul de energie electrică şi gaze naturale nu poate acoperi tot consumul.

Momentan, situația nu este „disperată”, explică Andrei Spînu, însă responsabilitatea tuturor consumatorilor va ajuta:

Din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00.

Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni.

Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs, așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”.

Totodată, vicepremierul Spînu a subliniat aseară că în cursul zilei de astăzi „nu sunt planificate deconectări” și explică totodată că Guvernul de la Chișinău are un plan de măsuri, anume de a „identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori”, „MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și vom identifica resurse și pentru zilele următoare”, dar și că vor fi adoptate „măsuri de economisire a energiei electrice”.

Vă promit că voi reveni zilnic cu informații referitor la situația în care ne aflăm. Avem un singur obiectiv, să ținem țara conectată la resursele energetice. Putem reuși doar dacă vom acționa ca un tot întreg. Vă mulțumesc!”, a mai scris Andrei Spînu.

Referitor la contracte, luna aceasta România a încheiat un contract cu Republica Moldova, în baza căruia Hidroelectrica furnizează energie electrică. Încă de atunci Maia Sandu, președintele țării de peste Prut, i-a îndemnat pe locuitorii din Republica Moldova să economisească, pe cât este posibil, mulțumindu-le celor care au răspuns deja apelului autorităților.

Articolul precedentSchengen, încotro? Ponta: „Suntem ultimii proşti care nu suntem primiţi”
Articolul următorRegele Charles vinde caii de curse care i-au aparținut Reginei Elisabeta