CMBSU: Restricțiile din Capitală intră în vigoare de la miezul nopții

Rata de infectare cu Covid din ultimle 14 zile a ajuns la 3,77 cazuri la mia de locuitori

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a decis vineri ca intrarea în vigoare a restricțiilor să fie de la miezul nopții, astfel, că certificatul verde (vaccinare/test negativ/trecere prin boală) va deveni obligatoriu  pentru o serie de activități.

Ședința CMBSU a fost una de durată, potrivit purtătoarei de cuvânt membrii comitetului au dorit să parcurgă întregul text al hotărârii, subliniind că unul dintre amendamentele care au „ținut în loc” ședința a fost cel cu privire la intrarea în vigoare a măsurilor.

„S-au pus în aplicare măsurile prevăzute de hotărârea de Guvern referitoare şi la certificatul digital. O serie întreagă de activităţi ale operatorilor economici vor trebuie să respecte prevederile. Amendamentul discutat este cel legat de intrarea în vigoare. Termenul e de constatare a incidenţei, măsurile se iau în 48 de oră, dar nu se precizează când intră în vigoare. Această hotărâre va intra în vigoare de la ora 00.00. Are mai puţină importanţă cui aparţine amendamentul, este propus de o autoritate locală. S-a renunţat la amendament şi intră în vigoare hotărârea din 25 septembrie, ora 00.00”, a afirmat Mariana Stancu-Ţipişcă.

Cât privește „evenimentul anului”, Congresul PNL nu a făcut „obiectul ședinței CMBSU”, reprezentanta Prefecturii București precizând că „ceea ce fac organizatorii cu un Congres politic este treaba lor”.

Totodată, a subliniat și faptul că textul Hotărârii de Guvern 932/2021 „nu face o referire expresă la această manifestare care are cuvântul Congres. Sunt referiri la evenimente culturale, dar cuvântul Congres nu este specificat. Dacă organizatorii sunt într-un impas se pot adresa autorităţilor îndrituite pentru un punct de vedere. Ca orice manifestaţia, intrunire, va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”, a completat Ţipişcă.

Potrivit deciziei CMBSU, „activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care se află în una dintre următoarele situaţii:

    a) sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

    b) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore;

    c) prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

    d) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă numai în zonele de consum delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop. Accesul în zonele de consum astfel delimitate şi amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.

Conform hotărârii CMBSU, „pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 este obligatorie  purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru”.

Fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica a afirmat, vineri, că Instituţia Prefectului Bucureşti este sub presiune politică şi nu respectă termenele legale pentru constatarea intrării în scenariul roşu, în cazul în care incidenţa trece de 3 la mia de locuitori. El a adăugat că rata de infectare de 3 la mie în municipiu a fost depăşită din 22 septembrie, iar termenul legal de 48 de ore pentru luarea măsurilor de către CMBSU a fost depăşit. „Vinovaţii nu trebuie căutaţi în Prefectură, ei sigur îşi fac treaba corect, ci în rândurile politicienilor care intervin într-un proces tehnic, menit să protejeze sănătatea bucureştenilor”, a mai precizat Stoica.

Cîțu intenționează să separe vaccinații de nevaccinați. Se pregătește o nouă Hotărâre de Guvern

Articolul precedentFostul primar al municipiului Câmpina, șef peste termoficarea Ploieștiului
Articolul următorOcolul Silvic Dealu Negru nu a fost „ocolit” de ilegalități