Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru implicarea sa în programul închisorilor secrete ale CIA privind presupuși teroriști. Suspiciuni privind existenţa unor astfel de centre au planat şi asupra României. Fostul preşedinte Ion Iliescu ar fi semnat un acord în acest sens cu americanii.

Varșovia a fost condamnată pentru rolul său în torturile suferite pe teritoriul polonez, în perioada 2002-2003, de un cetăţean palestinian și unul saudit, înainte ca aceștia să fie transferați la baza americană Guantanamo (Cuba), unde ei se află în continuare în detenţie.

„Polonia a cooperat la pregătirea și la punerea în aplicare a operațiunilor de predare, de detenție secretă și de interogare duse de CIA pe teritoriul său și ar fi trebuit să știe că, permițând CIA să rețină astfel de persoane pe teritoriul său, le expune la un risc major de a fi supuse la tratament contrar Convenției europene pentru drepturile omului”, au considerat în unanimitate judecătorii europeni.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocații palestinianului Abu Zubaydah, de 43 de ani, și ai sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri, de 49 de ani. Aceștia au susţinut în faţa instanţei că autoritățile de la Varșovia, „în deplină cunoștință de cauză și în mod deliberat”, au autorizat CIA să-i dețină pe cei doi în secret, timp de mai multe luni, în 2002-2003, în Polonia, unde clienții lor au fost torturați, în special prin „tehnica simulării înecului”. CEDO a decis în acest caz ca Polonia să plătească pentru fiecare din cei doi reclamanți 100.000 euro, cu titlu de daune morale. Decizia nu este însă definitivă, autoritățile de la Varșovia având la dispoziție trei luni pentru a cere o nouă examinare a dosarului în Marea Cameră a CEDO.

Ion Iliescu le-a dat undă verde americanilor

Ion Iliescu

Şi asupra României au planat suspiciuni privind existenţa unor centre de detenţie ale CIA. În 2007, raportorul special al Consiliului Europei Dick Marty a dezvăluit că în Polonia și România au existat centre de detenție ale CIA în perioada 2003-2005, cu acordul președinților celor două țări.

„Există în prezent suficiențe elemente pentru a afirma că centre de detenție administrate de CIA au existat în Europa, în perioada 2003-2005, în special în Polonia și România”, a susținut senatorul elvețian în cel de-al doilea raport al său privind activitățile ilegale ale CIA în Europa. „Din propriile noastre surse, provenind atât din partea serviciilor de informații americane, precum și a celor din țările vizate, am avut confirmarea, clară și detaliată, că cele două țări au găzduit centre de detenție în cadrul programului special al CIA, elaborat de administrația americană după atentatele de la 11 septembrie 2001”, a precizat Marty.

El a adăugat că informațiile sale au fost „coroborate” cu date de zbor de care Polonia „pretindea că nu dispune și pe care noi am putut să le dovedim grație diverselor surse documentare”. Potrivit lui Marty, fostul președinte polonez Aleksandr Kwasniewski „știa și a aprobat” rolul țării sale în activitățile secrete ale CIA.

La rândul lui, fostul președinte român Ion Iliescu a negociat și a semnat la 30 octombrie 2001 un acord cu Statele Unite privind „extinderea volumului și razei activităților americane pe teritorioul românesc”, mai ales un regim de acces special pe teritoriul național. „Personalul introdus în țară sub acoperirea Armatei Statelor Unite a putut, practic, să opereze pe teritoriul românesc în deplină libertate, fără nici un control sau ingerință din partea omologilor naționali”, potrivit lui Dick Marty. Raportorul Consiliului Europei a detaliat, arătând că în timpul negocierilor cu România privind închisorile secrete, Statele Unite le-au promis autorităților de la București sprijinul pentru aderarea la NATO.  

Articolul precedentNicuşor Constantinescu si linia ferată Constanţa – Mangalia
Articolul următorIoan Rus îi încurcă lui Mazăre planurile de preluare a Portului