Joi, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au recunoscut Moldova și Ucraina drept candidate la aderarea la blocul comunitar european.

Președintele Republicii Moldova a declarat că ziua de joi a fost o zi istorică pentru țara ei deoarece s-a făcut primul pas spre marea familie europeană.

„Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Macron nu renunță la ideea unei anticamere a UE

De asemenea, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat după decizia istorică luată de cele 27 de state membre UE.

Liderul de la Kiev a declarat că este un moment istoric și unic în relațiile dintre Ucraina și UE.

Reamintim că președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că este nevoie de o Comunitate Politică Europeană care să consolideze relația UE cu țările care nu fac parte din blocul comunitar european sau cu țările candidate, cum este Moldova și Ucraina.

Șeful statului a salutat decizia istorică de a acorda Moldovei și Ucrainei statutul de candidate la UE, precizând că UE datora acest lucru poporului ucrainean care se luptă de peste 120 de zile cu rușii.

Cu toate acestea, Macron a amintit că procesul de aderare va fi lung și exigent și a mărturisit că decizia luată de cele 27 de state membre vine în contextul războiului declanșat de Rusia.

Chiar dacă ambele state ar avea nevoie de mai mult de 10 ani pentru a adera în UE, această decizie a arătat importanța unității europene într-o perioadă dificilă din cauza izbucnirii unui război convențional pe continentul european.

Citește și articolul: Avertisment îngrijorător: Războiul din Ucraina poate conduce la apariția unei crize sanitare de proporții

Articolul precedentAvocatul Piperea: „Compensarea de 50 de bani e, de fapt, de 25 de bani, căci restul vor fi “compensați” de benzinari când oi fi eu popă”
Articolul următorLicean de 15 ani din Oradea, arestat pentru tentativă de omor. Victima, un alt adolescent
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.