Marin Voicu este la al 6 lea mandat de primar

Suspecţii au acţionat în mod deliberat şi au ignorat complet dispoziţiile legale, susțin procurorii care anchetează dosarul fraudării alegerilor locale din comuna prahoveană Ciorani. 

”Din imaginile captate de tabletele STS rezultă că niciunul dintre ei nu are absolut niciun trac infracţional, sunt naturali în ceea ce fac” şi chiar râd de modul în care acţionează se arată în încheierea de şedinţă. 12 dintre cei 17 inculpaţi sunt angajaţi ai Primăriei Ciorani, iar ceilalţi sunt rude sau apropiaţi ai acestora.

Conform susţinerilor procurorilor în faţa instanţei, la Ciorani au fost fraudate alegerile în toate cele cinci secţii de votare amenajate în comună. 
Anchetatorii susțin că  fraudarea alegerilor a avut ca scop consolidarea în PNL a primarului Marin Voicu, care ocupă această funcţie încă din anul 2000 şi care în 2020 a trecut de la PSD la PNL.

Potrivit documentului, ”ceea ce se remarcă în modalitatea în care au acţionat inculpaţii din prezenta cauză este însuşi modul brut în care au acţionat, ”furând” voturile alegătorilor fără niciun resentiment, modul de organizare şi funcţionare fiind unul haotic, fără a respecta în niciun fel dispoziţiile legale”.

Tribunalul Prahova a admis propunerea de arestare preventivă pentru 16 dintre cei 17 inculpaţi prezentaţi instanţei de judecată şi care a răsturnat astfel decizia instanţei de fond, care îi lăsase în libertate pe inculpaţi.

O altă miză a fraudării alegerilor locale ar fi, aşa cum reiese din documentele depuse la dosar, faptul că edilul a vrut neapărat să nu obţină un mandat în Consiliul Local Ciorani unul dintre oponenţii săi, care îl critică frecvent pe reţelele  de socializare şi care ar fi făcut opoziţie serioasă în şedinţele de Consiliu.

În ceea ce priveşte modul în care alegerile ar fi fost fraudate, anchetatorii au prezentat în faţa instanţei o listă cu modalităţile în care inculpaţii ar fi acţionat. Astfel, camerele de înregistrare cu care erau dotate tabletele STS din secţiile de votare au fost fie obturate, uni dintre membrii comisiei de votare aşezându-se în faţa lor ”în momentele de interes”, fie zona de focalizare a camerei a fost schimbată, astfel încât să nu înregistreze activitatea membrilor comisiei.

În plus, buletine ştampilate în dreptul unui partid au fost pur şi simplu trecute la altul


”Cu ocazia sortării (selectării) buletinelor de vot: această activitate a presupus scoaterea buletinelor de vot din urne, verificarea opţiunii alegătorilor şi aşezarea buletinelor de vot pe formaţiuni politice/candidaţi. Membrii comisiilor care au participat la această activitate nu au ţinut cont de opţiunea alegătorului, în cazul în care acesta a votat cu ALDE, dar şi în situaţia buletinelor de vot nule şi le-au  aşezat în principal pe teancul de buletine al PNL, şi mai puţin pe teancurile altor formaţiuni politice”, precizează procurorii.

”Atât în timpul sortării, dar mai ales ulterior activităţii de sortare, şi anterior numărării buletinelor de vot, când unii membrii au vizualizat dimensiunea teancurilor de buletine de vot, în unele cazuri procedând la numărarea celor care prezentau interes, au mutat buletine de vot de la alte formaţiuni politice sau buletine de vot nule, creând impresia că au un target dinainte stabilit”, se mai arară în încheierea de şedinţă.

Toţi inculpaţii duşi în faţa instanţei şi-au susţinut nevinovăţia.

”Fraudarea alegerilor a fost descoperită cu ocazia renumărării buletinelor de vot, efectuate de către organele de poliţie, în prezenta cauză fiind efectuate un număr de 3 astfel de activităţi”, mai arată documentul citat.

Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu (membru PNL, fost lider local al PSD), şi alte 15 persoane au fost arestaţi preventiv în dosarul de fraudă electorală în care edilul este inculpat, după ce judecătorii Tribunalului Prahova au admis contestaţia procurorilor la decizia Judecătoriei Ploieşti.

Ancheta a pornit ca urmare a unei plângeri penale, iar de la depunerea plângerii şi până la reţinerea suspecţilor saci cu buletinele de vot, depuşi într-un spaţiu al Primăriei Mizil, au fost violaţi după ce cineva a intrat cu forţa în acel spaţiu, în  luna februarie.cu acea ocazie  au fost sustrase un număr total de 4306 buletine de vot, dintre care 2.454 buletine de vot valabil exprimate şi nule şi 1.854 buletine de vot anulate, iar cazul face obiectul unui alt dosar penal.

Articolul precedentBuzăul a învins Parisul și a câștigat titlul de „Cel mai bun brand de oraș din Europa”
Articolul următorSectorul 5, înfrățit cu Pretura Sectorului Rîșcani din Chișinău
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...