Sursa foto: Pixabay

Reprezentanții Amnesty International, organizația de apărare a drepturilor omului cu sediul la Londra, a anunțat că odată cu relaxarea restricțiilor legate de Covid-19 au crescut condamnările la moarte în 2021.

Mai exact, numărul persoanelor executate a crescut cu 20%, înregistrându-se cel puţin 579 de execuţii în 18 ţări, se arată în raportul Amnesty International. Cu toate acestea, ultimii doi ani rămân cei cu cele mai puţine execuţii cu pedeapsa capitală semnalate din 2010.

De asemenea, reprezentanții Amnesty au mai spus că bilanțul prezentat nu include și persoanele care au fost condamnate la moarte și executate în China, Coreea de Nord și Vietnam din cauza că nu există date.

Cele mai multe execuții înregistrate anul trecut au fost în Iran

Totodată, jumătate dintre execuțiile înregistrate în toată lumea în 2021 au fost în Iran, iar în Arabia Saudită au fost condamnați peste 300 de persoane, un record din 2017.

ONG-ul a precizat că această creștere în Iran a fost cauzată de creșterea marcată a execuțiilor legate de droguri, în încălcare clară a dreptului internațional.

În Arabia Saudiă, anul acesta, aplicarea pedepsei cu moartea va fi și mai mare anul acesta, după ce doar într-o singură zi au fost executați 81 de persoane.

„După o scădere a (numărului) de execuţii în 2020, Iranul şi Arabia Saudită au intensificat din nou aplicarea pedepsei cu moartea anul trecut, inclusiv încălcarea fără ruşine a legislaţiei internaţionale privind drepturile omului”, a spus într-un comunicat Agnes Callamard, secretar general al Amnesty.

De asemenea, din cauza amânării procedurilor judiciare în timpul pandemiei de Covid-19, judecătorii au pronunțat peste 2 mii de pedepse cu moartea în 56 de țări, o creștere de 40% față de 2020, informează Amnesty.

Amnesty International a vorbit și despre cazul Myanmar, unde s-a înregistrat o creștere „alarmantă a recurgerii la pedeapsa cu moartea în temeiul legii marţiale.”

„Aproape 90 de persoane au fost condamnate aici la moarte arbitrar, multe în lipsă, în ceea ce este perceput ca o campanie ce vizează opozanţii şi pe jurnalişti”, a explicat Amnesty.

Citește și articolul: Presa liberă din Hong Kong, sub asediu. Jurnaliștii sunt urmăriți și amenințați de poliție

Articolul precedentPanică la metrou. Pompierii au intervenit de urgență
Articolul următorVaccinul produs de Pfizer-BioNTech este sigur pentru copiii cu vârste între șase luni și cinci ani
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.