Muzeu
Muzeul Taranului Roman. Siursa foto: adevarul.ro

Începând de anul viitor, va fi organizată o nocturnă rurală, denumită „Noaptea Muzeelor la sate”, a anunțat Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. Prima ediţie a evenimentului va avea loc în anul 2023, probabil în luna septembrie. Vor participa exclusiv muzeele, colecţiile şi casele memoriale amplasate în comune şi sate din România.

„Unele din subordinea unor instituţii publice (complexe muzeale, muzee judeţene etc.) sau altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental”, a scris marţi pe Facebook, Dragoş Neamu, coordonatorul Departamentului de proiecte culturale şi relaţii internaţionale al RNMR.

Muzeele de la sate, promovate la nivel internațional

Ediţia va fi organizată în colaborate cu organizaţii active în valorificarea patrimoniului cultural rural, care au dezvoltat proiecte în beneficiul muzeelor de la sate. Desfăşurătorul evenimentului va păstra modul de promovare şi de reprezentare pe care RNMR îl pune în practică cu ocazia Nopţii Muzeelor.

„Muzeele membre ale RNMR şi nu numai care deţin case memoriale sau muzee în zonele rurale sunt rugate să participe cu toate aceste entităţi muzeale la prima ediţie pentru a asigura succesul proiectului încă din faza de debut. Nu există restricţii pentru aceste muzee de a participa şi la ediţia clasică a Nopţii Muzeelor din luna mai”, a subliniat Neamu. Scopul proiectului este dinamizarea şi valorificarea colecţiile muzeelor din mediul rural şi de a le face cunoscute mult mai bine publicului larg. „De asemenea, urmărim crearea unor obişnuinţe culturale care să contribuie la creşterea gradului de atractivitate turistică a mediului rural. Sunt multe asemenea entităţi muzeale active în lumea comunelor şi a satelor din România despre care, din păcate, nu a auzit nimeni”, a mai subliniat  Dragoş Neamu.

Mamiferele sălbatice revin în Europa, datorită eforturilor de conservare

Articolul precedentMamiferele sălbatice revin în Europa, datorită eforturilor de conservare
Articolul următorSentință definitivă: Fostul șef al Poliției Locale Oradea a primit 5 ani de închisoare