Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis astăzi în cazul judecătorului din Brăila cercetat în urma unei soluții pe care o pronunțase într-un dosar privind arestarea preventivă a unui bărbat bănuit că ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră de 13 ani.
Cazul a stârnit un val de indignare la vremea respectivă, după ce în presă au apărut informații privind motivarea semnată de Cristina Coarnă, de la Judecătoria Brăila.
Judecătorul a explicat că inculpatul poate fi cercetat în arest la domiciliu și nu arestat, „deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luare a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege.
Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”. Ulterior, Tribunalul Brăila a dispus arestarea bărbatului de 32 de ani, din județul Bacău, care ar fi ținut-o sechestrată pe sora de 13 ani a concubinei sal timp de 8 luni și ar fi violat-o în mod repetat. În paralel, Inspecția Judiciară a pornit o anchetă, iar judecătoarea Coarnă a fost suspendată.
Azi, s-a ajuns la concluzia că aceasta într-adevăr a încălcat prevederile Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv a utilizat „expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti … ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat” și și-a exercitat funcția „cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
În același timp, Secția pentru procurori în materie disciplinară a concluzionat că judecătorul nu a încălcat prevederile articolului 99 litera m din actul menționat, care face referire la „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.
Pedeapsa aplicată judecătorului Coarnă a fost într-adevăr suspendarea pe o perioadă de 6 luni, însă a dispus ridicarea măsurii luate în februarie, începând de azi. Hotărârea, luată cu majoritate, poate fi atacată.
„Admite în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila. În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila, sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. s) şi art.99 lit.t) teza a II-a din acelaşi act normativ.
Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cu majoritate, Din oficiu, reevaluează măsura suspendării din funcţie a doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila, măsură dispusă prin hotărârea nr.6J din data de 22.02.2021 şi pe cale de consecinţă, dispune încetarea măsurii suspendării din funcţie începând cu data de 24.05.2021.
Cu opinie separată în sensul admiterii în parte a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.s) şi art.99 lit.t) teza I din acelaşi act normativ şi aplicării sancţiunii disciplinare prevăzute de art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare constând în „excluderea din magistratură”.
Cu opinie separată în sensul menţinerii măsurii suspendării din funcţie dispuse anterior prin hotărârea nr.6J din data de 22.02.2021. Cu opinie separată în sensul admiterii în parte a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila doar pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.s) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi aplicării sancţiunii disciplinare prevăzute de art.100 lit.a) din acelaşi act normativ constând în „avertisment””, se arată în hotărârea de astăzi.