Academia de Poliție Al. I. Cuza

Fostul rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob și fostul prorector, Petrică Mihail Marcoci au fost condamnați luni de Curtea de Apel București la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității în dosarul șantajării jurnalistei Emiliei Șercan, potrivit minutei de ședință. Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

Emilia Șercan, amenințată cu moartea chiar de un polițist

Iacob și Marcoci au fost trimiși în judecată, în 2019, după o anchetă a DNA, care viza acuzații de șantaj. „La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, informa DNA în septembrie 2019.

Daune morale, 80.000 de lei

Potrivit procurorilor, Iacob și Marcoci i-au cerut lui Bărbulescu profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei, să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Șercan. „Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor”, au mai precizat procurorii DNA.

Potrivit deciziei instanței, Adrian Iacob și Mihail Marcoci trebuie să presteze și 120 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, fie la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, hotărârea aparținând Serviciului de Probațiune București.

De asemenea, cei doi sunt obligați să îi plăteasă jurnalistei Emilia Șercan daune morale, în sumă de 80.000 de lei.  

Articolul precedentClotilde Armand consideră ca a fost votată doar de pietoni și bicicliști. Șoferii dau dovadă de ”nesimțire”
Articolul următorPSD a anunțat când va depune moțiunea de cenzură