Reducerea TVA, de la 1 iunie, pentru produsele alimentare ar trebui să însemne o ieftinire a alimentelor pentru fiecare român. Logic – plăteşti mai puţin la stat, ai de unde să cobori preţul. Ei bine, se pare că logica funcţionează doar în teorie.
Atât sindicatele cât şi patronatele din industria alimentară au denunţat vineri o „conspiraţie” a marilor lanţuri de magazine pentru a-şi băga în buzunarul propriu diferenţa care va rezulta din scăderea, de la 1 iunie, a taxei pe valoarea adăugată aplicată alimentelor.
„Am semnale că hipermarket-urile au trecut deja la scumpiri, unele chiar semnificative, cum ar fi de aproximativ 30% la cotletul de porc, dar şi la unele sortimente de lapte”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, cu ocazia conferinţei aniversare ce a marcat 25 de ani de la înfiinţarea organizaţiei sindicale. El a precizat că, atunci când au avut loc negocierile tripartite Guvern – patronate – sindicate pe tema reducerii TVA la alimente, reprezentanţii marilor retaileri s-au angajat (verbal, ce-i drept, pentru că au refuzat să semneze ceva în acest sens) că diminuarea taxei se va reflecta integral în preţurile produselor. Ei bine, nu s-a întâmplat aşa, susţine Frumosu, pe baza a ceea ce se întâmplă deja pe rafturile magazinelor. În aceste condiţii, consumatorului îi va părea că are loc o reducere, care va fi însă falsă, având în vedere că ea a fost precedată de o scumpire substanţială la alimente.
În discuţie a intrat şi Aurel Popescu, preşedintele asociaţiei patronale Rompan şi vicepreşedinte al Romalimenta, care a denunţat alte practici, de această dată punctuale, ale marilor retaileri. „Nu ştiu dacă au avut loc scumpiri ale produselor alimentare, însă pot să vă spun altceva. Există două lanţuri de magazine care fac presiuni pentru majorarea taxelor de raft plătite de producători. Acest lucru se va reflecta, evident, în creşterea preţurilor la consumatorii finali”, a spus, Popescu, fără a indica însă care sunt cele două lanţuri de magazine.
Abordat de reporterul Ziarului de Investigaţii, după ce şi-a terminat discursul „oficial”, Aurel Popescu a mărturist că este vorba de Kaufland şi Lidl. Cu alte cuvinte, compasnia germană care deţine aceste două lanţuri de magazine vrea să profite din plin de oportunitatea oferită de Guvernul de la Bucureşti tocmai pentru a-şi rotunji profiturile. „Diferenţa e în buzunarul tău”, aşa sună sloganul concurenţilor francezi de la Auchan.

Un sfert de veac de luptă sindicală

Fsia Aniversare 25 Ani

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară a marcat vineri la Bucureşti împlinirea unui veac de luptă sindicală.
În urmă cu 25 de ani, la Conferinţa din 21 – 22 aprilie 1990, s-au pus bazele constituirii în ramura industriei alimentare a unei structuri sindicale puternice, de tip federativ. 200 de delegaţi din 149 de sindicate ce cuprindeau aproximativ 60.000 de membri au hotărât constituirea Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Alimentară.
Totul a început de fapt pe 4 ianuarie 1990, în cadrul unei întâlniri care s-a desfăşurat la Ministerul Agriculturii, unde s-a pus problema reorganizării mişcării sindicale la nivelul ramurii, reprezentanţii salariaţilor din industria alimentară susţinând înfiinţarea a ceea ce avea să devină FSIA.
În aceeaşi zi, un comitet de iniţiativă format din Radu Colceag, Valeriu Loţan, Dumitra Marinescu şi Amalia Tănăsescu a trecut la materializarea ideii. Cinci zile mai târziu, pe 9 ianuarie 1990, a fost constituit comitetul provizoriu lărgit pentru înfiinţarea federaţiei, format din 19 persoane, al cărui preşedinte a fost ales regretatul Radu Colceag.
Comitetul provizoriu a elaborat apelul la unitate către toate sindicatele libere constituite în industria alimentară, platforma-program a federaţiei, a dat formă primului statut şi a întocmit dosarul pentru dobândirea personalităţii juridice, pe care l-a depus la judecătorie în ziua de 7 februarie 1990.
La data de 2 martie 1990, prin Sentinţa Civilă nr.535, Judecătoria Sector 1 Bucureşti a acordat personalitate juridică Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Alimentară. Conferinţa de constituire a organizaţiei s-a desfăşurat în zilele de 21 – 22 aprilie 1990. Aceasta a aprobat statutul şi a ales organele de conducere. Preşedintele Consiliului federaţiei a fost ales Radu Colceag.

Articolul precedentIon Iliescu recunoaşte pentru Der Spiegel existenţa unui centru CIA în România. Ioan Talpeş confirmă
Articolul următorAGA radioactivă la centrala nucleară de la Cernavodă. Administratorii s-au autopropus la prime lunare de 8.000 de lei