Trai pe vătrai la centrala nucleară de la Cernavodă. După ce că au venituri grase, şefii Nuclearelectrica s-au propus la câştiguri suplimentare pentru că fac parte din Consiliul de Administraţie. Dacă acţionarii vor vota punctele de pe ordinea de zi, de luna viitorare Daniela Lulache & Co vor încasa lunar venituri de zeci de mii de lei.
Şefii centralei nucleare o duc mai bine ca preşedintele României şi alţi înalţi demnitari. Cu puţin noroc, de luna viitoare o vor duce şi mai bine. Consiliul de administraţie al SN Nuclearelectrica a convocat pentru 29 aprilie Adunările Generale Extraodinare şi Ordinare a Acţionarilor, unde, pe lângă punctele obişnuite de pe ordinea de zi care vizează activitatea societăţii, a fost introdusă o prevedere interesantă: „Proiect Hotărâre pentru Punctul 15- Aprobarea modificării art. 16 din Contractul de Administrație aprobat prin hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor societăţii nr. 19 din data de 24.07.2013 după cum urmează: Administratorul beneficiază de o indemnizație fixă lunară brută pentru executarea mandatului încredințat în valoare de maxim 4.023 lei, după cum urmează: – președintele Consiliului de Administrație și membrii Consiliului de Administrație care sunt de asemenea membri în cadrul a cel puțin două (2) comitete consultative constituite la nivelul Consiliului de Administrație beneficiază de o indemnizație fixă brută lunară egală cu valoarea maximă de 4.023 lei; – membrii Consiliului de Administrație care sunt membri în cadrul unui singur comitet consultativ constituit la nivelul Consiliului de Administrație beneficiază de o indemnizație fixă brută lunară egală cu 90% din valoarea maximă de 4.023 lei; – membrii Consiliului de Administrație care nu sunt membri în cadrul unor comitete consultative constituite la nivelul Consiliului de Administrație beneficiază de o indemnizație fixă brută lunară egală cu 85% din valoarea maximă de 4.023 lei”. Astfel, funcţia de administrator al centralei nucleare devine una dintre cele mai bine plătite din ţară.

De la stat, 8.000 de lei pentru statul pe scaun

Şi asta nu e totul. Potrivit unui document intitulat „Politica şi criteriile de remunerare ale administratorilor şi directorilor din cadrul SN Nuclearelectrica SA”, aceiaşi administratori îşi pot dubla indemnitaţia.
Şi asta graţie unei prevederi care stipulează că „membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrație beneficiază și de o indemnizație variabilă, care are două subcomponente: Subcomponenta variabilă 1 va avea un cuantum anual maxim brut egal cu valoarea anuală a câștigurilor salariale medii brute pe ramura energie pentru perioada pentru care se achită această subcomponentă variabilă (… ) Subcomponenta variabilă 2 va avea un cuantum anual maxim brut de 0,4% aplicat la diferența dintre profitul efectiv realizat și profitul net estimat pentru fiecare exercițiu financiar (… ). În echivalent lunar, subcomponenta variabilă 2 are un cuantum maxim brut lunar egal cu valoarea indemnizației fixe brute lunare, respectiv suma de 4.028 lei brut lunar”.
Mai pe româneşte, administratorii îşi pot dubla veniturile până la 8.000 (peste 1.700 de euro), depăşind astfel veniturile preşedintelul României, ale miniştrilor şi chiar ale apropiaţilor lui Ponta numiţi pe funcţii similare în companiile din industrie.
Preşedintele în exerciţiu al României câştigă 1.500 de euro pe lună. Dacă ne raportăm la nivelul maxim pe care îl poate câştiga un administrator la centrala nucleară, rezultă un venit anual de 96.000 lei, respectiv peste 21.000 euro, atenţie, numai pentru participarea la şedinţele CA. Spre exemplu Vlad Ştefan Stoica, cel care ocupă una dintre cele mai bine plătite funcţii publice de stat respectiv şeful cancelariei primului ministru, a avut anul trecut venituri de 57.362 lei. Şi cum în majoritatea companiilor de stat, CA nu este convocat mai mult de două ori pe lună, rezultă că funcţia de administrator la centrala nucleară este visul oricărui român.
Dacă personalul de exploatare a reactoarelor, bine remunerat dar nu degeaba pentru că se expune pericolul radiaţilor la Cernavodă şi participă efectiv la profitul SNN, administratorii stau bine mersi în Capitală, în fotolii călduţe. Potrivit Nuclearelectrica, în prezent sunt în CA şapte administratori: Alexandru Săndulescu – preşedinte CA, Alexandru Alexe – vicepreşedinte, Daniela Lulache – membri executivi. Sebastian G. Tcaciuc, Carmen Radu şi Dan Popescu – membri neexecutivi şi Ioana Alina Drăgan- administrator provizoriu.

Articolul precedentÎntâi scumpim, apoi ieftinim. Marile lanţuri de magazine se „pregătesc” pentru reducerea TVA.
Articolul următorGabriel Surdu de la RA-APPS, după gratii.