După mai bine de un deceniu de tăcere pe acest subiect, fostul preşedinte Ion Iliescu a confirmat, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, că a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România. El a precizat însă că nu ştia că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.
În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenţiei Centrale de Informaţii.
„Aliaţii americani ne-au cerut să oferim un loc”, afirmă Ion Iliescu într-un interviu acordat Der Spiegel, explicând că a aprobat solicitarea „în principiu”, detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeş, care fusese director al Serviciului de Informaţii Externe, iar atunci era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitate Naţională. Ion Iliescu a precizat că el a aprobat doar „un loc” destinat CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special pentru detenţie.
„Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat Iliescu, care a fost preşedinte în perioada 1989-1992, 1992-1996 şi 2000-2004. „Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acel loc”, a explicat fostul şef al statului. „În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi, nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu.
Ioan Talpeş a confirmat pentru Der Spiegel afirmaţiile lui Ion Iliescu despre centrul CIA, explicând că a fost oferit un sediu în Bucureşti, utilizat între 2003 şi 2006, şi că autorităţile române nu au ştiut ce activităţi desfăşurau americanii. Ioan Talpeş, care în 2003 era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitate Naţională, a confirmat că preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a dat „mână liberă” să se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA.
Talpeş a precizat că sediul a fost oferit în Bucureşti, fiind utilizat în perioada 2003-2006, ţinând să precizeze că acest sediu nu mai există în prezent. Potrivit fostului consilier prezidenţial, autorităţile române ar fi transmis CIA că nu aşteptau informaţii despre activităţile desfăşurate în acel sediu. „Nu am văzut personal locul. Eram conştienţi că puteau fi lucruri periculoase”, a spus Talpeş, potrivit Der Spiegel.
Ce nu au explicat însă cei doi este de ce au tăcut mai bine de un deceniu, în condiţiile în care scandalul închisorilor CIA din Europa Centrală şi de Est a izbucnit de ceva vreme.

Articolul precedentEvaziune fiscală de 3mil €. Şefa executorilor judecătoreşti, Dorina Gonţ, va sta o lună după gratii
Articolul următorÎntâi scumpim, apoi ieftinim. Marile lanţuri de magazine se „pregătesc” pentru reducerea TVA.