Gaze naturale
Gaze naturale. Sursa foto :.uzpbihor.ro.

Autoritatea Națională de Reglementare în domediul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect care ar urma să modifice reglementările legate de informațiile din facturile de gaze naturale, precum și de anumite facilități acordate clienților considerați vulnerabili.

Proiectul a fost publicat miercuri pe site-ul ANRE, instituția anunțând că pot fi transmise observaţii şi propuneri până în data de 06 martie. 2023.

Este vorba despre modificarea și completarea unor acte normative deja existente, precizarea ANRE fiind aceea că va fi îmbunătățit „cadrul de reglementare pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienților finali”.

Din cele detaliate într-un comunicat, se propune inclusiv „eşalonarea la plată a facturii pentru clienții vulnerabili, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi”. Totodată, se mai arată și că, „în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura”.

În același timp, ANRE și-ar dori ca informațiile din facturile la gaze naturale să fie mai accesibile consumatorilor, prin „simplificarea conținutului minim al tuturor facturilor de gaze naturale, respectiv a informațiilor obligatorii a fi incluse de către furnizor în acestea”.

Astfel, pentru o mai bună înțelegere de către clientul final a facturii, s-a stabilit că: prima pagină a facturii va cuprinde doar informațiile prioritare esențiale, astfel încât clientul final să știe consumul facturat şi cât trebuie să plătească pentru acesta;

a doua pagină a facturii va cuprinde detaliile facturii, inclusiv defalcarea componentelor din care este format prețul final facturat de către furnizor clientului final;

anexa facturii va cuprinde informaţiile adiţionale care nu se referă la facturare, dar care pot fi utile clientului final pe parcursul derulării contractului de furnizare a gazelor naturale, precum și informaţiile privind facturarea, care oferă periodic clientului final o perspectivă cuprinzătoare asupra consumului efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale astfel încât acesta să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum, vor fi trecute de furnizor în anexa la factură;

detalierea modalităților de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii”, se arată în comunicatul asumat de Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Articolul precedentȘefa SAJ Maramureș, trimisă în judecată pentru fapte de corupție, alături de directorul economic, economistul și consilierul juridic al instituției
Articolul următorMită pentru permisele de conducere: lei, euro și parfumuri