Sursa: Facebook

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare o acuză pe șefa Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș de mai multe fapte de corupție în legătură cu exercitarea funcției, vizavi de modul în care erau făcute anumite plăți în instituție, dar și de angajări.

Ligia Sanda Marinela Micle este acuzată de uz de fals, abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată și complicitate la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată.

Însă managerul general al SAJ Maramureș nu este singura persoană trimisă în judecată. Alături de aceasta, procurorii anticorupție o acuză pe Simona Carmen Miclea – directorul economic, și pe Nicoleta Bianca Ploscar – economist – de uz de fals și abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, în timp ce Florin Mihai Dan, consilier juridic, este acuzat de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată și complicitate la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată.

Faptele descrise de procurori au legătură cu evenimente din anii 2019 – 2022:

În data de 04 februarie 2019, inculpata Micle Ligia-Sanda-Marinela, în calitatea menționată mai sus, împreună cu inculpatele Miclea Simona-Carmen și Ploscar Nicoleta-Bianca, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat plata unei facturi emisă de o unitate hotelieră despre care ar fi cunoscut faptul că este falsificată în modalitatea consemnării prestării unor servicii în favoarea Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș care în fapt nu s-au realizat.

Concret, în factura respectivă erau menționate servicii „închiriere sală de conferințe” deși în realitate ar fi fost vorba de „servicii de cazare” de care ar fi beneficiat doi funcționari din cadrul Ministerului Sănătății, în contextul organizării la Baia Mare a Conferinței „Medicina de Urgență Azi”, ediția a IV-a.

Precizăm că, acea conferință s-a desfășurat în sălile de ședință ale unei alte unități hoteliere, iar pentru utilizarea spațiilor respective nu au fost efectuate plăți, locația fiind pusă la dispoziția organizatorilor în mod gratuit.

În perioada mai 2019 – august 2022, inculpata Micle Ligia-Sanda-Marinela, în aceeași calitate, beneficiind de sprijinul consilierului juridic al instituției, Dan Florin-Mihai, ar fi aprobat mai multe documente în baza cărora soțul său, inginer în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș, ar fi fost angajat în cadrul aceleiași unități medicale, cu contract de muncă cu timp parțial de 4 ore/zi, pe o perioadă determinată, la compartimentele Transport și Audit intern. Ca urmare a acestor demersuri, soțul inculpatei ar fi obținut în perioada iulie 2019 – octombrie 2022, doar de la aceste noi locuri de muncă, venituri salariale în valoare totală de 84.460 lei.

În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Dan Florin-Mihai care, în perioada iunie 2019 – septembrie 2022, beneficiind de ajutorul managerului Micle Ligia-Sanda-Marinela, ar fi ocupat mai multe funcții temporar vacante, cu timp parțial de 2 sau 4 ore/zi, după cum urmează: economist, inginer IA, auditor intern și o funcție în cadrul Serviciului mișcare și exploatare auto. Pentru activitatea desfășurată la aceste noi locuri de muncă, inculpatul Dan Florin-Mihai ar fi obținut venituri salariale în valoare totală de 62.629 lei”.

Articolul precedentBode, după ce România a fost zguduită de numeroase cutremure: „Consolidarea clădirilor unităților de învățământ constituie prioritatea zero”
Articolul următorPropunere ANRE: facturile de gaze naturale, plătite în rate