Sursa: gov.ro

Astăzi s-a împlinit un an de când Rusia a declanșat împotriva Ucrainei ceea ce numea inițial a fi o operațiune militară în urma căreia aparent își dorea să impună un „statut neutru” și să elimine „naziștii”.

Agresiunea militară împotriva Ucrainei a pornit în dimineața zilei de 24 februarie 2022 și, în acest context, reprezentanții Guvernului României au anunțat că, „în semn de solidaritate, Palatul Victoria va fi iluminat în această seară în culorile drapelului ucrainean”.

După cum anunțau la acea dată reprezentanții Kremlinului, operațiunea militară împotriva Ucrainei urma a dura atât timp cât este necesar. „Misiune” care nu a fost finalizată, dat fiind că războiul continuă încă. Aceasta în condițiile în care, potrivit comunicatului Guvernului României, războiul „pune în pericol nu doar integritatea teritorială a unui stat suveran, ci și pacea întregii planete”.

Nimic nu poate justifica sutele de mii de vieți curmate până acum în acest conflict, inclusiv civili, și distrugerile de proporții care au bulversat viața altor câteva milioane de oameni, nevoiți să fugă din calea războiului. Vinovații trebuie să răspundă în fața legii și a istoriei. Acest război este o încercare de deturnare destinului unui popor suveran și o amenințare fără precedent la adresa democrației.

România rămâne solidară cu poporul ucrainean, așa cum a demonstrat din primele zile ale conflictului, prin sprijinul umanitar oferit refugiaților și susținerea acordată la nivel politic, diplomatic și economic pentru efortul de reconstrucție. Ceea ce am făcut până acum – dezvoltarea conectivității cu Ucraina prin intermediul coridoarelor de transport ce traversează România, proiectele de infrastructură de la granița româno-ucraineană pentru a facilita racordarea economiei ucrainene la Piața Unică Europeană, dezvoltarea infrastructurii portului Galați și creșterea capacității de tranzit pe Canalul Sulina – poziționează România drept contributor decisiv la reconstrucția economiei ucrainene.

Atașați valorilor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice, vom continua să susținem obiectivul de pace și libertate al Ucrainei, care a devenit avanpostul luptei pentru apărarea lumii democratice”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Articolul precedentMită pentru permisele de conducere: lei, euro și parfumuri
Articolul următorEXCLUSIV zin.ro – Uniunea Europeană ne aduce ”progresul” cu forța: Fără carne, fără căldură și lumină, fără mașini personale, fără drepturi democratice