Nicolae Ciucă: Securitatea și siguranța românilor nu sunt afectate

Autorităţile sunt pregatite să asigure asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în Ucraina

România este protejată prin apartenenţa la NATO, a dat asigurări joi premierul Nicolae Ciucă. Premierul a afirmat solidaritatea României cu Ucraina, în urma atacului Federației Ruse. În contextul conflictului din Ucraina, premierul a spus că România beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din istorie, iar securitatea si siguranța cetățenilor nu sunt afectate.

Nicolae Ciucă a declarat că situația cetăţenilor români aflaţi în Ucraina este monitorizată atent. Autorităţile sunt pregatite să asigure asistenţă consulară celor care au nevoie de ajutor, a mai declarat Nicolae Ciucă.

„Avem de-a face cu o agresiune neprovocată asupra unui stat independent, parte a ONU. România condamnă cu fermitate atacul armatei ruse, care a făcut deja numeroase victime. Suntem în permanent dialog cu NATO și aliații europeni. Am convocat la Guvern un task force pentru gestionarea situației din Ucraina. Structurile guvernamentale sunt pregătite să asigure măsurile necesare pentru preluarea la nevoie a fluxurilor de refugiați.

Suntem solidari cu Ucraina și pregătiți să acordăm ajutor umanitar. Monitorizăm situația cetățenilor români din Ucraina și acordăm asistență consulară. Asigurăm cetățenii români că siguranța nu le este afectată în nicio formă. România se află sub umbrela celei mai puternice alianţe din istorie, iar parteneriatul cu SUA ne oferă protecţie. Ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze în depozite pentru a gestiona trecerea de sezonul rece. Am decis noile măsuri de protejare a populației de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze. Acestea vor fi aplicate timp de un an de zile”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSAT pe tema situației din Ucraina, că Moscova a ales calea complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent.

De asemenea, șeful statului a precizat că Rusia a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor.

„Rusia e agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul. Întreaga planetă vede azi acest adevăr. România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a declarat că țara noastră nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina, precizând că Guvernul României va lua toate măsurile pentru ca securitatea românilor să nu fie afectată.

Iohannis: „E o situație de criză majoră”

Articolul precedentLiderii coaliţiei de guvernare: Condamnăm ferm invadarea teritoriului Ucrainei
Articolul următorDNA și coronavirusul: 175 de dosare înregistrate în legătură cu pandemia de COVID-19, de la data declarării stării de urgență