Sursa: Facebook

Pedeapsă aplicată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare pentru fosta directoare executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, chiar aceasta recunoscând că se face vinovată de fapte de corupție, în legătură cu organizarea unui concurs.

Totodată, în dosar, procurorii anticorupție au avut-o în vizor și pe șefa Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul instituției, precum și persoana care a beneficiat de „ajutorul” acestora, iar pe parcursul anchetei, inculpatele au luat decizia de a încheia acorduri de recunoaștere a vinovăției.

În prezent, potrivit site-ului DSP Maramureș, Ivette Alessandra Ilea este director executiv adjunct economic, însă pe când conducea instituția, „ar fi remis, în două rânduri, lista cu subiectele propuse (puse la dispoziție de către inculpata Diaconița Oltea) candidatei H.L.M. la postul de „inspector, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Serviciului Control în Sănătate”, scos la concurs de instituția pe care o conducea”.

Acestea sunt acuzațiile aduse de DNA fostei directoare executive, în timp ce Oltea Diaconița, fosta șefă a Serviciului Control în Sănătate Publică, a fost cercetată pentru sprijinul pe care i l-a acordat. În același timp, în vizorul procurorilor anticorupție s-a aflat și o persoană fizică, fără vreo calitate specială, toate trei fiind cercetate pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Faptele au avut loc în perioada septembrie – noiembrie 2023, când Ilea a decis că cea de-a treia inculpată „merită” ajutată să fie angajată a DSP Maramureș.

La data de 26 septembrie 2023, cu tot “ajutorul” primit, inculpata H.L.M. nu ar fi reușit să obțină punctajul minim de promovare a probei scrise, concursul urmând a fi reluat la o dată ulterioară (27 noiembrie 2023).

De data aceasta, inculpata H.L.M. ar fi terminat prima proba de concurs. La ieșire din sala unde s-a desfășurat concursul, asupra acesteia ar fi fost găsit și ridicat de către procurorii anticorupție un set de înscrisuri în care erau menționate subiectele propuse de membrii comisiei, ce ar fi fost primite de candidată în maniera de mai sus.

În prezența avocaților, cele trei inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

  • 2 (doi) ani închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, în cazul inculpatei Ilea Ivette-Alessandra,
  • 1 (un) an și 10 luni închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, în cazul inculpatei Diaconița Oltea,
  • 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, în cazul inculpatei H.L.M.”, precizează DNA, o decizie în acest sens urmând a fi luată la Tribunalul Maramureș.
Articolul precedentReprezentanții FMI vin în România. Marius Budăi: „Nu este o misiune țintită, este o misiune care are loc în fiecare an”
Articolul următorLiderul USR Cătălin Drulă: „Comasarea alegerilor e contra firii”