Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a a afirmat într-un interviu pentru Digi 24 că vârful acestui val este așteptat pentru jumătatea lunii februarie, urmând ca spre finalul lui martie să avem parte de o relaxare a măsurilor restrictive, în baza scăderii numărului de cazuri de infectări.
De altfel, Rafila menționează faptul că față de celelalte valuri, concret proporția cazurilor grave, care să necesite spitalizare sau internare în secțiile ATI, este mai mică, însă gradul de contagiozitate este unul mai mare.
„Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unități, cu asistență de la DSP și Ministerul Sănătății. Ne pregătim și pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control”, a explicat ministrul, la Digi 24.
De asemenea, acesta ia în calcul o scădere a numărului de cazuri de infectare după jumătatea lunii februarie, punct pe care îl consideră ca fiind vârful acestui val, iar în funcție de cât de rapidă va fi descreșterea acestora, se așteapta ca la finalul lui martie românii să scape de măsurile restrictive. „Lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila, subliniind că masca va fi ultima care va ieși de pe lista mărurilor restrictive.
Potrivit raportării CNSU, luni au fost confirmate peste 12.000 de cazuri, un nuăr ceva mai mic față de zilele trecute, dar și față de lunea trecută, când au fost confirmare peste 18.000 de cazuri. Până în acest moment, recordul de noi cazuri de infectare a fost atins în 21 ianuarie (19.649, cel mai mare număr de la începutul pandemiei). Active sunt 148.880 de cazuri, dintre care 629 sunt în stare critică. În ceea ce privește vaccinarea, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate peste 16,3 milioane de doze, din care 8,05 milioane sunt cu prima doză, 7,94 milioane cu „schema completă” și 2,3 milioane au și doza „booster”.