Alexandru Rafila (captură video )

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre previziunile privind evoluția pandemiei de coronavirus în România, în contextul în care cazurile pozitive au început din nou să crească.

În acest moment, cu toată răspândirea rapidă, Rafila a apreciat că marea majoritate a cazurilor grave de la Terapie Intensivă şi decesele sunt provocate cu precădere de varianta Delta.

Iar așa numitul val 5 este totuși caracterizat de tulpina Omicron, variantă care în acest moment este dominantă în România și care este mai puțin periculoasă decât alte tulpini depistate. Chiar și așa, Alexandru Rafila a avertizat că România s-ar putea confrunta săptămâna viitoare chiar şi cu 30.000 de noi infectări zilnice, ceea ce înseamnă că măsurile de protecție sanitară trebuie menținute.

Avem și vești bune, însă. Gradul mare de transmisibilitate al variantei Omicron va duce la dispariția variantei Delta, care este mult mai periculoasă și letală.

Probabil 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajung decât în mică măsură în secţiile ATI. (…) Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România.

Probabil că în perioada următoare, în una maximum două săptămâni practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri. Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a punctat ministrul Rafila la România TV.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Rafila, este „aproape imposibil” să nu te infectezi cu varianta Omicron, având în vedere gradul ridicat de transmisibilitate, avertismentul acestuia fiind acela că, în acest moment, se pot infecta atât persoanele imunizate, cât și cele nevaccinate.

La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate.

Noi nu am avut niciun fel de informaţii despre acest virus. El a venit pe un teren imunologic, dacă vreţi, virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit inaparent. Au făcut sau nu au făcut nimic sau a fost o chestie tranzitorie de câteva ore trecerea lor prin infecţie”, a mai declarat Alexandru Rafila pentru sursa citată.

Articolul precedentCeremonii cu ocazia a 163 de ani de la Mica Unire. Programul manifestărilor în București
Articolul următorLiderul sindicatului STB demisionează din funcția de consilier general PSD