Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța l-au trimis în judecată pe fostul director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, sub acuzația de luare de mită.
Petre Neacșa pe numele său, fostul director a și fost reținut pentru 24 de ore în dosar, în luna iulie, iar instanța a dispus inițial arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Ulterior, acesta a fost plasat în arest la domiciliu, iar acum, la momentul trimiterii sale în judecată, se află sub control judiciar.
Cu câteva zile înainte de arestarea sa, DNA anunța că are în lucru un dosar privind achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, a trei nave de salvare și una de depoluare în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA). La acel moment, procurorii puseseră în mișcare acțiunea penală și dispuseseră reținerea pentru 24 de ore a directorului Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, dar și a altor trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, fiind totodată dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri.
Procurorii anunță că acum, dosarul directorului Neacșa a fost disjuns de cauza „mamă”, iar în ceea ce îl privește au fost dispuse măsuri asigurătorii. Aceasta pentru că Neacșa a primit bani pentru a încredința navele cui trebuie.
„În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos” au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții”, arată DNA.