Fostul ministru liberal al Muncii Violeta Alexandru, care nu mai conduce nici acest minister și nici nu mai este în PNL, are previziuni sumbre vizavi de ceea ce se va întâmpla pe viitor în perspectiva votului pe buget și a cheltuirii banului public.
Aceasta a făcut o scurtă analiză a ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament, după ce a atras atenția că „majoritatea PSD – PNL ne-a adus în situația în care ne prefacem că dezbatem bugetul”.
Chiar cu toate criticile, este clar că orice altă voință decât cea a coaliției de guvernare nu va cântări prea mult la vot, însă Violeta Alexandru arată că viitorul nu arată foarte bine. Însă are speranță, ba chiar și-ar dori ca românii să mai creadă că se poate schimba ceva… în bine: „Sper să nu renunțe și să nu își piardă complet încrederea. Vă spun că se poate să îndreptăm România pe direcția corectă, cu un alt profil de oameni luând decizii. Voi decideți cât mai durează”.
Între timp, și Dan Barna, vicepreședintele USR a opinat că proiectul bugetului de stat este inechitabil și reprezintă o discriminare, iar în aceste condiții partidul condus de Dacian Cioloș ia în calcul atacarea acestuia la Curtea Constituțională.
„Impresia mea după această zi și nu numai: PSDiștii fac ce vor. S-a întors la butoane politica lui: facem ce vrem noi (pe banii celor care muncesc în țara aceasta). Adică aroganța lui: pentru că putem – dacă vă mai amintiți. După doar câțiva ani de la aceste replici care veneau în urma unor întrebări incomode din partea presei care le vedea abuzurile, au revenit la butoane și țin să arate. Se vede în atitudinea lor.
Așa arată lucrurile. PNL se face că luptă dar, de fapt, s-a predat pur și simplu, în pofida unor declarații răzlețe, chipurile războinice. Am văzut și în comisii, am văzut și în plen. Păcat. Mi se pare și ridicol să se dea unii luptători prin facebook dar muți când e de asumat ceva. Calcule privind pierderea unor avantaje, scuze de tot felul, diverse. (…)
Nu se va face treabă. Nu au niciun interes să eficientizeze, să modernizeze aparatul public. Dacă vi se pare OK ca, pe spatele oamenilor care muncesc, să mențină lipsa de performanță în sistemul public (în condițiile în care au majoritate în Parlament, nu au nevoie să se roage de nimeni pentru măsuri clare de eficientizare, de oprire a hemoragiei din bani publici), descurajându-i inclusiv pe oamenii buni din administrație (ca să nu mai vorbesc despre mediul privat – îmi e mie rușine de rușinea PNL), atunci o să fie, mai departe, după cum decideți.
Nu au niciun interes să se cheltuie atât cât trebuie cheltuit, cu respect pentru resursele publice; niciun leu în plus dacă nu e necesar. Totul cu respect pentru fiecare leu. Prin asta înțeleg inclusiv promovarea unor incapabili. Cea mai mare problemă a partidelor este resursa umană, am înțeles exact că aceasta este o mare problemă cu un impact devastator pentru deciziile publice. Nu recunoaște nimeni că nu e bun, se compară întotdeauna cu altul mai slab. Pentru că sunt destui. Sunt și oameni capabili. Și în politică și în societate în general. Trebuie văzuți și încurajați. Contează nu numai voința ci și capacitatea unora de a conduce cinstit dar și eficient. Eu aici nu aș mai face experimente.
Vor începe 100 de lucruri și nu vor termina niciunul. Ca să termini măcar 2, 3 lucruri îți trebuie o perseverență aparte în mediul politic în care e, din păcate, multă superficialitate. Încă. Toate discursurile PSD și PNL sunt despre bani publici, despre care – se vede – vorbesc cu poftă. Eu nu cred că românii se vor lăsa cumpărați, căci ei asta speră, de fapt, că se va întâmpla. La ei fondurile europene despre care vorbim = cumpărarea bunăvoinței românilor. Ce uită ei este că românii știu că banii publici nu îi aduce PSD sau PNL de acasă. Și este valabil pentru orice formațiune politică. Este obligația celui care îi gestionează să nu îi fure, să tragă cu seriozitate și corectitudine pentru a crește calitatea vieții în comunități. Vor avea o surpriză la alegeri și nu vor înțelege, precum Ceaușescu, cum de românii îi huiduie din moment ce le-au dat un leu în plus la salariu sau la pensie. Banii, mai ales când nici nu sunt ai tăi, ci ai celor care îi produc, nu cumpără totul.
Da, de ridicat vor ridica tonul, vor intimida, vor folosi diverse mijloace pentru că așa cred ei că îți arăți puterea – dând în cap oricui critică, vor ascunde toate șmecheriile plătind comunicare. Îmi pare sincer rău pentru cei care, în decembrie 2020, la alegeri au venit să voteze încrezători că se va face treabă în mod cinstit și eficient în România”, scrie Violeta Alexandru.