Sursa foto: Wall-Street.ro

Liderul Partidului Social Democrat (PSD) Marcel Ciolacu a precizat joi că nu există încă o decizie finală cu privire la Certificatul Covid. Mai mult, propunerea pe care coaliția PSD-PNL-UDMR o va face nu trebuie să încalce Constituția.

Mai exact, din proiectul prezentat de Alexandru Rafila ar urma să fie scoasă prevederea prin care contractul de muncă poate fi suspendat în lipsa certificatului.

„Este o prevedere care poate fi neconstituțională în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă. (…) În ceea ce privește parlamentarii, nu poți să le interzici accesul, dar poți să le introduci sancțiuni. Nu poți să le soliciți ceva pentru că nu pot să își exercite mandatul constituțional”, a spus Marcel Ciolacu, relatează Digi24.

Ciolacu: „Vom avea și noutăți în acest proiect”

De asemenea, președintele PSD a susținut că pe lângă certificatul verde, coaliția va veni și cu o nouă organizare în sistemul medical.

„Acum două luni am spus că nu este suficient doar certificatul verde. Este nevoie să venim și cu o nouă organizare în sistemul sanitar. Cu locuri la ATI. Lucruri mult mai bine fundamentate medical și cu un stoc de antivirale să ne pregătim de acest nou val”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă Alexandru Rafila este de acord cu modificările discutate, Ciolacu a dat de înțeles că „este de acord să nu fie încălcată Constituția.” Mai mult, liderul social-democrat își dorește ca legea Certificatului Covid să fie adoptată în această sesiune.

„Lăsați-ne să terminăm de discutat. (…) Cred că propunerea domnului Rafila să se facă în funcție de incidență și de cazuri este cea mai bună abordare. Dar trebuie să vedem. Nu cred că scoțând anumite categorii, pentru unii într-un fel și pentru alții altfel, nu cred că este constituțională”, a mai spus liderul PSD.

Potrivit proiectului de lege pregătit de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, angajații aveau la dispoziție cinci opțiuni: vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schema completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. Angajații care nu s-au imunizat împotriva noului coronavirus ar fi primit gratuit 15 vouchere, în valoare de 50 de lei fiecare, pentru a se testa.

Mai mult, potrivit proiectului, angajatorii privați sau de stat erau obligați să suspende contractul de muncă pentru angajații fără Certificatul Covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Decizia de a renunța la suspendarea contractului pentru persoanele care nu au certificat Covid la locul de muncă a fost luată după o întâlnire a liderilor coaliției cu șeful statului.

Certificatul Covid, sub semnul incertitudinii

Articolul precedentDiana Șosoacă, în plenul Parlamentului. „Încălcaţi orice normă, faceţi şedinţe solemne pline de ipocrizie”
Articolul următorAmbasadorul Rusiei: ”Rusia nu plănuiește un atac împotriva niciunei țări”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.