Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

După lupte seculare, bugetul pe 2022 a fost adoptat de către Parlament.

Făcut cumva în pripă, pe repede înainte, acesta a provocat reacții acide. Mai ales din partea USR, care pare ”marele perdant” al socotelilor.

Nu se poate spune, însă, că bugetul nu ar avea și părți bune. Printre cheltuielile benefice aflate în buget, enumerăm:

– punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 ianuarie 2022;

–  indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 lei;

– majorarea alocaţiilor de stat pentru copii la 600 lei, pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap şi la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;

– aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie;

– acordarea, în luna ianuarie, a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creşterile de preţuri la utilităţi.

Cine câștigă, cine pierde?

S-au dat bani mai puțini pentru anumite sectoare, în timp ce altele au primit mult mai mult. Niște calcule pe care noi, ca muritori de rând, nu le prea înțelegem.

Astfel, s-au dat mai puțini bani către Ministerul Sănătății. Pentru că aici stăteam prea grozav, la nivel de țară.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei primește, și el, mai puțini bani. De ce am avea nevoie de dezvoltare?

Ministerul Justiției și cel al Energiei capătă, și ele, mai puțini bani. Pe același principiu: stăm foarte bine, la ambele, deci de ce să nu le mai tăiem din fonduri?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, Academia Română, Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării și Agenţia Naţională de Integritate – buget scăzut.

Încep să observ un tipar aici, dar poate sunt eu cârcotașă.

Să spunem că toate scăderile de mai sus ar putea fi iertate, cumva, pentru că, la partea de creștere, sunt câteva ministere foarte importante. Pentru noi, ca popor. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Să fie, oare, balanța egală?

Ce a crescut mult în bugetul 2022 și e cumva așa, prea puțin important pentru cetățeanul votant?

Mai mulți bani pentru Serviciile de Informații. Mai mulți bani pentru Administrația Prezidențială. Serviciul de Informaţii Externe. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Serviciul de Pază şi Protecţie.

Întărirea puterii Statului, nu dezvoltarea constantă și susținută a societății. Eu cam așa o văd.

Scandalul pe bugetul 2022 vine de la USR

Acesta a anunțat că va ataca bugetul la CCR.

Motivele?

Niciun amendament depus de către cei de la USR nu a fost aprobat. În plus, unităţile administrativ-teritoriale cu primari USR nu au primit (din nou) alocări.

Mi se pare o răzbunare crudă pe acele comunități să nu le aloci bani din buget, doar pentru că votul nu a convenit. Nu spun că acesta e motivul real, spun doar că așa se vede din exterior.

Cât despre amendamente, acestea erau, dintre ele, tot pentru dezvoltarea comunităților.

Suplimentarea fondurilor pentru proiectul podului Galați-Brăila. Extinderea programul Masă caldă în școli. Mărirea salariilor profesorilor cu 16%.

Nu văd nimic rău în asta. Poate de la alte ministere se putea recalcula, câte un procent infim, pentru a acoperi măcar parte din amendamente.

Interesant o să fie de văzut ce spune și CCR despre buget. Putem să ne apucăm, de pe acum, să facem pariuri pe hotărâre.

Articolul precedentBugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale au fost adoptate de Parlament
Articolul următorPiedone nu e criminal, nu a omorât pe nimeni
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.