Stelian Ion (USR), fost candidat la Primăria Constanța, a fost propus pentru funcția de ministru al Justiției. Acesta a primit aviz favorabil din partea comisiei de audiere, iar la ieșire de la audieri a precizat că în luna ianuarie va depune „legea pentru desființarea Secției Speciale”, pe care o consideră una dintre cele mai discutate probleme din acest domeniu, dar care nu este cea mai gravă, din punctul său de vedere.
SIIJ, un mecanism de intimidare sau protejare a unor magistrați
În ceea ce privește SIIJ, acesta a precizat că desfiinţarea secției nu echivalează cu o imunitate pentru judecători şi procurori.
„A fost o problemă dezbătută îndelung, ani de zile aş spune. Concluziile au fost trase, am tras linie şi am ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este desfiinţarea acestei Secţii Speciale, nu în ideea de a crea imunitate pentru magistraţi. Să fie foarte clar lucrul acesta. Ci în ideea de a nu exista un mecanism de intimidare sau poate de protejare a unor magistraţi, ci de a exista eficienţă pe această zonă, pentru că magistraţii din momentul în care va fi desfiinţată această Secţie, nu vor fi scutiţi de a răspunde atunci când greşesc, pentru greşelile pe care le comit. Nici crearea acestei Secţii nu a fost o soluţie bună şi s-a dovedit că nu a fost eficientă, efectiv în această perioadă. Toate lucrurile pe care le-am spus de la începutul înfiinţării ei s-au adeverit. A fost folosită mai degrabă ca un instrument de intimidare, pentru că avem câteva exemple concrete pe care le putem da foarte uşor – de la anchetarea şi punerea sub acuzaţie sau urmărire penală la acele măsuri preventive luate împotriva fostului şef al DNA şi până la citările la SIIJ înainte de a se da un aviz pe numirea de procurori de rang înalt. Am multe exemple. Ideea pe care o subliniez foarte clar este că această desfiinţare nu echivalează cu o imunitate pentru judecători şi procurori”, a completat Stelian Ion.
Dorința celor de la Alianța USR PLUS, de a prelua Ministerul de Justiție, a venit din dorința de a continua proiectul „Fără penali în funcții publice”, dar și din cea de reformare a sistemului.
Stelian Ion a primit aviz favorabil în comisiile juridice reunite, obținând 41 de voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”.
Astfel, miercuri, 23 decembrie, de la ora 15.00, în plenul reunit al Parlamentului, se va da votul de încredere pentru Guvernul Florin Cîțu. Potrivit Constituției României, pentru ca guvernul să fie învestit este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor aleși în 6 decembrie. Concret, este vorba de 234 de demnitari, iar coaliția PNL – USR PLUS –UDMR are 244 de mandate.
Cine este Stelian Ion
Potrivit CV-ului său, între 1997 și 2001 a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, iar între 2002 – 2016 a fost avocat în Baroul Constanţa, fiind specializat în drept penal, drept civil, drept comercial, drept administrativ.