Marți, 23 noiembrie, Florin Cîțu, președintele PNL, a fost ales președinte al Senatului cu 82 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”, după demiterea din funcție de astăzi a Ancăi Dragu (USR).
De asemenea, liderul Partidului Social Democrat (PSD) Marcel Ciolacu, a fost ales președinte al Camerei Deputaților. Ciolacu a obținut 217 voturi „pentru” și 77 „împotrivă”. Cristina Prună, candidată din partea USR a primit doar 77 de voturi „pentru” și 217 „împotrivă”.
Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat că cei din coaliție au decis ca președinții PNL și PSD să preia cele două funcții. „Este o decizie a coaliției, ca președinții PNL și PSD să preia cele două funcții. Le-am răspuns tuturor colegilor care vor să discutăm o problemă să vină să discutăm în PNL”, a mai spus Florin Cîțu, relatează g4media.
Florin Cîțu: „PNL a ieșit mai puternic din aceste negocieri”
Mai mult, Cîțu e de părere că în urma negocierilor cu cei de la PSD, partidul pe care îl conduce a ieșit „mai puternic”. „Sunt unii care au plecat dintr-o afinitate mai veche pentru fostul lider, dar azi există un singur partid de dreapta, liberal. PNL a ieșit mai puternic din aceste negocieri”, a mai spus Florin Cîțu, marți după-masă.
Anca Dragu, fosta președintă a Senatului, a declarat că „prima grijă a noului USL a fost să asigure o funcție pentru partid”. De asemenea, ea a mai spus, de la tribuna Senatului, că în Constituția României se prevede clar stabilitatea funcțiilor de președinte al Camerei Deputaților și Senatului, pentru a evita abuzuri.
Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului, cu voturile PNL, PSD și UDMR. Din 115 senatori prezenți, au votat pentru demiterea ei 82. Au fost de asemenea 24 de voturi împotrivă și 9 abțineri.
La data de 22 decembrie 2020, Anca Dragu a fost aleasă președinte al Senatului României, fiind prima femeie din România care ocupă acest post. Mai mult, ea a ocupat funcția de ministru al Finanțelor Publice între 17 noiembrie 2015 și 4 ianuarie 2017. Anca Dragu a anunțat că Uniunea Salvați România (USR) va ataca la Curtea Constituțională această revocare din funcție.