Sursa foto: HotNews
Sursa foto: HotNews

A început demolarea a trei case de peste 100 de ani în București.

Acţiunea s-a desfăşurat în ciuda faptului că primarul general a încercat, fără succes, să oprească demolarea.

Conform Hotnews, este vorba despre trei case, vechi de peste 100 de ani, aflate pe strada Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală.
Autorizația de demolare a fost dată de fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, în ultimele zile de mandat, mai arată sursa citată.

Primarul Nicușor Dan a mers la șantier și a încercat să oprească lucrările

Nicuşor Dan a declarat că autorizația ar fi emisă nelegal. Cu toate acestea, instituțiile abilitate care au luat decizia sunt Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul.

Strada Icoanei este zonă protejată, acolo fiind mai multe clădiri monument istoric, printre care Școala Centrală. Primarul general a precizat că aceste imobile nu au valoare individuală de monument istoric.

Totuşi, ele fac parte din această zonă protejată, din situl monument istoric și toate documentele naționale și internaționale de protecția patrimoniului.

Spun că ele au valoare și trebuie păstrate. Bineînțeles, pot fi încorporate în clădiri noi. Nu vrem să afectăm în vreun fel dreptul de proprietate și de a dispune de teren al oamenilor care le-au cumpărat”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Clădiri construite acum 100 de ani, demolate în mod ilegal

De asemenea, edilul a explicat faptul că autorizația de demolare a fost emisă nelegal. În plus, Nicuşor Dan a insistat că a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, încă din luna martie.

Cu toate acestea, instituția nu a făcut verificările necesare până acum.

El spune că a sesizat și Parchetul și că procurorii ar putea opri și ei lucrările: “Am sesizat în această dimineață și Parchetul care poate și el să dispună oprirea lucrărilor. Noi nu putem cu Disciplina în Construcții a Poliției Locale să dispunem oprirea lucrărilor pentru că suntem într-o zonă protejată, construirea cu încălcarea autorizației este infracțiune și în caz de infracțiune Poliția Locală poate doar să sesizeze Parchetul, iar Parchetul să dispună oprirea lucrărilor”.

Inclusiv autorizația de construire pentru blocul de 4 etaje ar fi nelegală

Dezvoltatorii imobiliari din Bucureşti au încercat să demoleze imobilele și în luna aprilie.

La acel moment, au fost opriţi după ce Nicușor Dan a dat o dispoziție de suspendare a autorizației de demolare.

Articolul precedentPreşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primită la Cotroceni
Articolul următorFlorin Cîțu a devenit președintele Senatului
Jurnalist full-time / Pesimist part-time