Se spune că hoția s-a născut în România și că românul neaoș este expert în furt. Se spune, se crede sau asta este părerea occidentalilor despre majoritatea românilor. Hoția pare a fi o caracteristică a acestui popor, iar românul pare că ar avea scris în ADN să fie hoț. Orice ar face, oriunde ar merge, oricât de mult ar lupta pentru a ieși din mocirlă, românul nu scapă de eticheta de hoț.
Desigur, este o prejudecată care îi îngenunchează pe mulți români, care nu ne reprezintă, dar care bântuie prin mințile înguste ale unora, așa cum bântuie cerșetorii în Gara de Nord.
Ce se întâmplă, însă, când stigmatul devine generalizare?
Un mic exemplu: un mesaj adresat hoților, scris în limba română, într-un supermaket Tesco din Marea Britanie a scandalizat-o pe o româncă din Londra. Și reacția este absolut normală. Mesajul afișat la standul de băuturi al unui supermarket Tesco din Londra sună în felul următor:
Iolanda Costide este de profesie arhitect român, este cunoscută în Londra și, până în anul 1995 a fost președinte al Asociației Culturale a Românilor din Anglia.
Comparăm un arhitect cu hoțul?
Ne reprezintă arhitectul sau ne reprezintă hoțul?
Învățăm de la un arhitect sau urmăm exemplul hoțului?
Românca le-a trimis o scrisoare deschisă reprezentanților Tesco în care își arată nemulțumirea față de mesajul adresat hoților în limba română.