Se spune că hoția s-a născut în România și că românul neaoș este expert în furt. Se spune, se crede sau asta este părerea occidentalilor despre majoritatea românilor. Hoția pare a fi o caracteristică a acestui popor, iar românul pare că ar avea scris în ADN să fie hoț. Orice ar face, oriunde ar merge, oricât de mult ar lupta pentru a ieși din mocirlă, românul nu scapă de eticheta de hoț.

Desigur, este o prejudecată care îi îngenunchează pe mulți români, care nu ne reprezintă, dar care bântuie prin mințile înguste ale unora, așa cum bântuie cerșetorii în Gara de Nord.

Ce se întâmplă, însă, când stigmatul devine generalizare?

Avertisment pentru hoți scris în limba română într-un supermarket din Londra. Afișul a stârnit revoltă

Ziare.com

Un mic exemplu: un mesaj adresat hoților, scris în limba română, într-un supermaket Tesco din Marea Britanie a scandalizat-o pe o româncă din Londra. Și reacția este absolut normală. Mesajul afișat la standul de băuturi al unui supermarket Tesco din Londra sună în felul următor:

Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal. Ofițeri de poliție îmbrăcăți în civil acționează în această zona.

Iolanda Costide este de profesie arhitect român, este cunoscută în Londra și, până în anul 1995 a fost președinte al Asociației Culturale a Românilor din Anglia.

Comparăm un arhitect cu hoțul?

Ne reprezintă arhitectul sau ne reprezintă hoțul?

Învățăm de la un arhitect sau urmăm exemplul hoțului?

Românca le-a trimis o scrisoare deschisă reprezentanților Tesco în care își arată nemulțumirea față de mesajul adresat hoților în limba română.

Nu este demn că un lanț care se prezintă că progresist, în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Imaginea prezintă un avertisment, în limba română, împotriva hoțului.

Trebuie să credem că toți românii sunt hoți, sau poate doar aceia care nu stăpânesc limba bardului și au nevoie că acest mesaj scandalos să fie explicat în limba română? Va rog cu amabilitate să îndepărtați astfel de afișe din magazinele dvs., în caz contrar, vom atrage atenția Comisiei pentru egalitate și drepturile omului asupra practicilor dvs.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMinistrul Finanțelor și alți liberali, în vizită la Ciolacu pentru a-i da o scrisoare: „Pe 6 decembrie, e rândul bucureștenilor să vă bată”
Articolul următorFost polițist din Dolj, condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită
Jurnalist full-time / Pesimist part-time