Cearceaf
Cearceaf. Sursa foto : gindul.ro

 Mulți administratori de plaje percep taxe nelegale pentru zonele destinate cearceafurilor, avertizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România  (APC România) printr-o postare pe contul de Facebook. Potrivit APC, mai mulți administratori de plaje încalcă reglementările privind delimitarea plajelor, turiștii trebuind să fie atenți și să semnaleze cazurile în care operatorii de plaje practică tarife nelegale, acesta fiind și cazul unui administrator care anunță că locul pentru cearceaf în fața rândului costă 100 de lei. Echipa APC a descoperit că una din trei plaje nu are delimitată suprafața destinată plajei pe nisip, potrivit gandul.ro.

APC: Atenție la mărimea cearceafului!

„Atenție la mărimea cearceafului! 100 lei taxa pentru un cearceaf cu dimensiunea de 0,7×1m! 200 lei taxa pentru un cearceaf cu dimensiunea de 1,4×2m!!! Unii operatori de plajă încalcă legea prin astfel de taxe!”, a transmis APC România. APC a subliniat și ce instituție ar trebui să sancționeze aceste abuzuri. „Din păcate, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, autoritatea statului responsabilă pentru respectarea regulilor privind amenajarea sectoarelor/subsectoarelor de plajă, care este și semnatarul ordinului de mai sus, nu-și face simțită prezența pe litoralul românesc prin intermediul inspectorilor de la Direcția de Autorizare și Monitorizare! Asociația Pro Consumatori vă recomandă ca ori de câte ori identificați încălcări ale legislației din domeniul turismului să faceți o reclamație la instituția condusă de domnul Constantin Daniel Cadariu- ministrul turismului”, scriu reprezentanții APC, dând datele de contact ale instituției.

Potrivit ordinului nr. 1204/2010, perceperea de taxe este interzisă pentru cei care fac plajă pe cearceaf

Fiecare operator de plajă este obligat ca din suprafața de plajă pentru care a obținut drept de folosință pentru o perioadă determinată de la 1 an la 7 ani, să delimiteze o suprafață de 30% destinată plajei pe nisip. Această suprafață nu trebuie să se suprapună cu zona destinată amplasării  sezlongurilor,  o latură a acestei suprafețe trebuind să reprezinte limita dinspre apă a plajei. Suprafața delimitată pentru plaja pe nisip trebuie să fie marcată cu ajutorul unei plăcuțe pentru a atenționa  turiștii de pe plajă.

Asociația Pro Consumatori derulează o campanie națională de informare și educare a consumatorilor sub sloganul „Plaja este domeniul public! Cunoaște-ți drepturile!”, privitoare la drepturile acestora pe plajele litoralului românesc.

O fermă din județul Tulcea a fost mistuită de flăcările provocate de exercițiile militare de la Poligonul Babadag

Articolul precedentO fermă din județul Tulcea a fost mistuită de flăcările provocate de exercițiile militare de la Poligonul Babadag
Articolul următorTuriștii au decis: Roma este cel mai murdar oraș din lume