Tribunalul Bucureşti a respins vineri, ca neîntemeiată, plângerea prin care liderul sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi, solicita să-i fie ridicată măsura controlului judiciar dispusă împotriva lui de procurorii DNA, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei şi şantaj, relatează Agerpres. Decizia instanţei este definitivă.
Ion Rădoi a fost pus sub urmărire penală, fiind plasat sub control judiciar, în 14 iulie, pentru 60 de zile.
Preşedinte al USLM, dar și administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL, companie deținută de către sindicat, Rădoi este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată şi şantaj (două fapte).
Reamintim că pe perioada plasării sub control judiciar, Ion Rădoi are de respectat o serie de obligații: să nu iasă din țară, să nu se deplaseze la sediul USLM, respectiv Sindomet Servcom, să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa, precum și interdicția de a deține, folosi sau purta arme.
Aceeaşi măsură a controlului judiciar a fost luată şi în cazul unui administrator al unor societăţi comerciale acuzat de complicitate la folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată.
Conform DNA, dosarul are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021.
Dosar deschis după protestul spontan din martie
Ancheta procurorilor de la DNA are loc în contextul în care în luna aprilie Metrorex a început demolarea spațiilor comerciale din metrou pe care le-a administrat sindicatul condus de Ion Rădoi, care încasa 75% din chirii. După ce Metrorex a făcut anunțul cu privire la demolarea acestor chioșcuri, în 25 martie, a doua zi sindicaliștii nu au permis garniturilor să plece, motiv pentru care transportul în comun de suprafață a fost suprasolicitat. De altfel, la acel moment, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a depus plângere penală la DNA, în care îi acuza pe protestatari de zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență și șantaj.