UPDATE: Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc miercuri, 23 iunie, de la ora 14.00, în plen unde a fi citită moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîţu intitulată – România EŞUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîţu. De asemenea, pe ordinea de zi afişată pe site-ul Senatului figurează şi numirile interimare la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTv), după ce CCR a admis sesizările de neconstituţionalitate ale PSD în legătură cu hotărârile Parlamentului de numire.
Vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu a anunțat, miercuri, faptul că a fost depusă moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, mai mult, a lăsat de înțeles că printre cei care vor vota „pentru” se vor afla și parlamentari ai coaliției de guvernare.
În moțiunea denumită „România EȘUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîțu”, PSD acuză politicile economice ale guvernului, care au dus la sărăcirea românilor.
„Am depus moțiunea de cenzură. Vreau să mulțumim partenerilor sociali, sindicatelor, IMM-urilor, patronatelor, care au contribuit cu propuneri la textul moțiunii și pe acre noi le-am acceptat și le-am inclus în moțiune. Guvernul actual este un dezastru pentru români și firmele românești. PNRR-ul este un dezastru. Au fost înghețate pensiile, salarii, alocațiile, iar pe partea cealaltă, în PNRR vedem doar reforme catastrofale pentru România și bani foarte mulți pentru clientela lor politică. Românii, în aceste luni, au sărăcit, doar în mintea premierului Cîțu o duc mai bine”, a declarat prim vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, adăugând că spera ca printre cei 70% dintre români care spun că „România merge într-o direcție greșită” să se afle și parlamentari din cadrul coaliției, care să voteze moțiunea.
Liberalii, prezenți la dezbateri, dar nu votează
Cum liderul PNL, Orban a anunțat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterile moțiunii, dar nu și la vot, Sorin Grindeanu consideră că acesta este motivul unei temeri față de proprii parlamentari.
„Aş face un apel la ei să facă ceea ce este corect pentru România şi anume să trimită în istorie acest premier extrem de arogant şi care poată stea de acum încolo de veghe în lanul cu lavandă că tot am văzut că a ajuns cu vaccinarea în lanul de lavandă. E un apel pe care îl facem, probabil că moţiunea va fi votată săptămâna viitoare pe calendarul pe care îl vom avea, până atunci alături şi de alţi parlamentari, şi din arcul guvernamental, sperăm ca această moţiunea, pentru binele României, să treacă”, a afirmat prim-vicepreşedintele PSD.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, moțiunea urmează să fie votată săptămâna viitoare, în așa fel încât să se încadreze în această sesiune, ce se încheie la finalul lunii iunie.
Procedura pentru dezbaterea moțiunii de cenzură
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Conform articolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.