Foto: Cotidianul.ro
Foto: Cotidianul.ro

Secretariatul General al Guvernului a pus, în dezbatere publică, un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri în domeniul agricol şi al industriei alimentare. Ordonanța prevede că producătorii, depozitarii, procesatorii și comercianții care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii şi industriei alimentare vor fi obligaţi să transmită Guvernului date privind stocurile disponibile pentru anumite categorii de produse.

Ce informații solicită Executivul

Astfel, Guvernul vrea să primească date privind stocurile pentru legume-fructe, cereale, seminţe oleaginoase, leguminoase furajere, orez, carne, lapte şi produse din lapte, produse de morărit şi panificaţie, conserve de legume-fructe, ulei, apă, plante aromatice, sare şi alte condimente, ceaiuri, zahăr, drojdie şi miere. Fostul ministru al Agriculturii a vorbit despre avertismentul lansat de Marea Britanie potrivit căruia există o îngrijorare majoră privind rezervele de hrană mondiale.

„În primul rând, eu nu sunt partener cu abordările acestea apocaliptice. Aceste analize care introduc într-un sandvici al zilei o serie întreagă de crize, unele peste altele. Am luat criza pandemică a venit și energia, iată că intră și războiul mai vine un virus și așa mai departe. Referitor la România, eu aici n-aș avea o abordare atât de ascuțită din punct de vedere al crizei, pentru că înțelegerea fenomenului și evident derularea activității în agricultură mă face să fiu o cu o doză de optimism mai mare decât ceilalți.

În agricultură factorii de vegetație nu sunt la mâna omului. Factorul vital care desenează nivelul de producție nu este în mâna noastră. În al 2-lea rând ne putem uita spre ce înseamnă piața în această dată vizavi de balanța produselor agro alimentare gândindu-mă cât importăm și cât exportăm. Nu, nu 70% noi importăm, pentru că asemenea analize se fac pe cifrele care se înregistrează în magazine și la lanțurile de magazine.

Evident că putem discuta despre carnea de porc care e 80% și știm situația acestei specii”, a declarat ministrul Agriculturii.  Guvernul României, Ministerul Agriculturii au urmărit cu atenție desfășurarea celui mai important obiectiv al perioadei și anume însămânțările de primăvară, a declarat Adrian Chesnoiu.

„Ştim foarte bine că mâncarea se face din rodul pământului. Avem speranța realizării unor producții care să ne asigure hrană în România”, a explicat ministrul Agriculturii.

Nicușor Dan: ”Podul Basarab nu are recepția făcută. Nu beneficiem de garanție”

Articolul precedentPonta, despre șoferii din București: ”Trebuie să “domesticim animalele” din trafic”
Articolul următorProtest la metrou anunțat pentru marți, 24 mai