Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat luni că în corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme și companii străine. Mita ar fi achitată în conturi special deschise în străinătate.
”Investigațiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupție se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viața cetățenilor, așa cum este domeniul sănătății”, a spus Kovesi.
Ea a dat ca exemplu o acțiune a DNA de săptămâna trecută când un manager de spital – Spitalul Judeţean Constanţa – care a pretins și primit mită pentru încheierea unui contract de achiziții publice la un spital județean a fost prins în flagrant. ”În anul 2014, același director a mai fost trimis în judecată pentru același gen de fapte. Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupția în sănătate doar arestând și investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management și control, atunci cetățenii vor fi în continuare afectați”, a subliniat procurorul șef al DNA.
Laura Codruţa Kovesi a pledat pentru pierderea funcțiilor în cazul celor anchetați și condamnați pentru corupție. ”Dacă cei anchetați și condamnați pentru corupție nu-și pierd funcțiile publice de care s-au folosit pentru a obține foloase ilicite, vom avea în continuare funcționari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achizițiilor publice. Cu siguranță corupția în sănătate este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziții publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziții supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziții de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiții pentru pacienți”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.
Potrivit acesteia, investigațiile au dezvăluit că, uneori, sumele primite cu titlu de mită sunt achitate prin conturi deschise la bănci în străinătate, de cele mai multe ori în centre off-shore. ”În corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme sau companii străine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la răspundere penală atât a persoanelor juridice române, dar și străine, care se ocupă de comercializarea medicamentelor și echipamentelor medicale. (…) Este important că avem în lucru cauze în care cooperăm cu parteneri instituționali din alte țări, care investighează și ei companiile, (…) iar schimbul de informații este esențial”, a arătat șefa DNA.

Articolul precedentRemus Truică, „prinţul” şi Dan Andronic s-au trezit cu sechestru pe conturi, autoturisme, imobile şi terenuri
Articolul următorMoarte suspectă a patronului de la Hexi Pharma, Dan Condrea