Senatorul PSD, Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la situația inumană în care s-a ajuns la Institutul Oncologic București, unde nu mai există medicamente pentru această categorie de bolnavi, unii poate aflați „pe ultima sută de metri” ai vieții.
Într-o postare pe Facebook, fostul edil al Capitalei notează că se cunoștea această situație, de ceva vreme, mai mult îi consideră responsabili atât pe ministrul demis al Sănătății, Vlad Voiculescu, cât și pe managerul Bogdan Tănase, în ciuda faptului că acesta a fost numit de numai o lună, din funcția de director medical.
Reducere a numărului de internări a pacienților cu cancer
Potrivit Gabrielei Firea, lipsa de acțiune, de coerență, de umanitate a condus la apariția unor situații, care sunt de neacceptat în orice stat civilizat. Mai mult, condamnă faptul că numărul internărilor acestor pacienți a fost redus la jumătatea, cpmparativ cu anul 2019, dar nu pentru că au scăzut cazurile de bolnavi de cancer, ci prin limitatea accesului la actul medical din cauza organizării deficitare a spitalelor Cvid și non-Covid.
„Acum nu mai dispun nici medicamentele de care au nevoie. Oricum am privi-o, situația de la Institutul Oncologic București este de neacceptat. Noul ministru al Sănătății trebuie să ia măsuri urgente, să asigure bugetul necesar pentru achiziția de medicamente, luând în considerare numărul real de bolnavi tratați în ultimul an. De asemenea, trebuie să verifice în ce măsură a fost respectată legea în privința achizițiilor, și nu doar la IOB, ci peste tot în țară. Încheierea unor acorduri-cadru pentru furnizarea de medicamente poate dura și peste 6 luni, timp pe care bolnavii oncologici nu îl au. Ei așteaptă tratamentul azi, nu mâine sau peste un an”, a mai scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Ce spune ministrul Sănătății
Ioana Mihăilă, ministru de numai două zile, a precizat, într-un comunicat de presă al MS că a solicitat conducerii IOB să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. „Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă, citată în comunicatul Ministerului Sănătății.
În acest moment, există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.