Mai mulți refugiați din Ucraina primesc, în mod gratuit, case situate în sate depopulate.
Sunt zone din care românii au migrat în stăinătate sau în orașe mai dezvoltate.
Prin această inițiativă, ucrainenii care au fugit din calea războiului pot deveni soluția pentru satele românești nepopulate. Astfel, primarii le oferă case și terenuri gratis, dacă vor să se stabilească în România.
Primarii le oferă case și terenuri gratis celor care vor să se stabilească în sate depopulate. Oamenii pot să salveze aceste localități îmbătrânite, din care localnicii români au plecat
Un exemplu foarte bun în acest sens este satul Răchiș, aflat la 40 km de Alba Iulia. La ultimul recensământ, localitatea avea doar 6 locuitori, dar foarte multe case goale, arată Știrile Pro Tv, citat de Monitorul de Cluj.
La un moment dat, un tânăr a renovat 12 aceste case goale, iar autoritățile le oferă gratuit ucrainenilor care vor să rămână, mai arată sursa citată.
Au existat inițiative de acest fel și în alte locuri. În Păltiniș, Botoșani, primarul le dă ucrainenilor 200 de case și terenuri.
”Vorbind cu cetățenii ei au spus: lăsam casele atât cât este nevoie, ba chiar le lăsăm definitiv, dar cu condiția să fie oameni gospodari, să păstreze acele bunuri și chiar să le dezvolte”, a spus Costel Romanescu, primar Păltiniș, potrivit sursei citate.
Sociolog din Cluj: ”Limba română, integrarea în comunitate și relațiile de prietenie sunt elemente care duc la fixarea oamenilor în comunitate”
De asemenea, un sociolog clujean consideră, însă, că nu este suficient ca primarii să le ofere case, ci sunt și alte lucruri de care trebuie să țină cont pentru ca ucrainenii să se poată integra în comunități:
”Învățarea limbii, integrarea în micro-rețele comunitare, relații de prietenie – elemente care ar putea să ducă la integrarea și la fixarea lor în comunități din România. Apoi, cred că un ansamblu de măsuri care să vizeze locurile de muncă pentru adulți și cadrul educațional”, a declarat Ioan Hosu, sociolog Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.