Doi bărbați, unul român, iar celălalt cetățean străin, au fost reținuți în două dosare instrumentate de DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, fiind acuzați de trafic de droguri de risc, respectiv trafic de droguri de mare risc și introducere în țară de droguri de mare risc.

Cauzele sunt diferite, ca și soluțiile judecătorului de drepturi și libertăți privind arestarea preventivă a acesora. Pentru că, în urma analizării probelor, Tribunalul Constanța a decis arestarea cetățeanului străin, acuzat că a trimis cocaină prin poștă.

În ceea ce îl privește pe inculpatul român, acuzat că ar fi deținut și comercializat cantități de canabis pentru 1.000 de lei, instanța a decis să îl pună în libertate, „dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”:

Dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul POPESCU VLAD ADRIAN, pe o durată de 60 de zile, de la 22.02.2024 la 21.04.2024 inclusiv. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la secţia de poliţie în raza căreia domiciliază, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat”.

Acuzațiile însă sunt mult mai grave vizavi de „activitatea infracțională” pe teritoriul României a cetățeanului străin. Astfel, potrivit Poliției Române, „în luna februarie 2024, prin intermediul unui serviciu poștal al Marii Britanii, ar fi introdus în țară aproximativ 14 grame de cocaină (drog de mare risc). Acesta a fost prins în flagrant delict, la data de 21 februarie 2024, în timp ce ar fi ridicat pachetul conținând substanța interzisă”.

În cauză a urmat o percheziție domiciliară, când au fost descoperite și ridicate 10 telefoane mobile, mai multe mijloace de stocare a datelor, precum și alte mijloace de probă. Ulterior, a fost solicitată arestarea preventivă:

Dispune arestarea preventivă a inculpatului DMYTRO RYBNIKOV, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc și introducere în țară de droguri de mare risc, pe o perioadă de 30 zile, cu începere de la data de 22.02.2024 şi până la data de 22.03.2024, inclusiv. Respinge cererea inculpatului de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, ca nefondată”.

Articolul precedentGuvernul a aprobat organizarea de concursuri în sectorul sănătate și asistență socială: peste 2.000 de posturi așteaptă să fie ocupate
Articolul următorDorin Cioabă, avertisment: „Partidele extremiste ne-au dus în Transnistria, vor să distrugă comunitatea noastră de romi, tradiţia şi obiceiurile noastre”