Guvernul va aproba miercuri, printr-un act normativ, modul de organizare şi funcţionare a Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).
În nota de fundamentare a proiectului se arată că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va monitoriza implementarea reformelor şi/sau investiţiilor, precum şi implementarea componentelor aferente reformelor şi/sau investiţiilor. De asemenea, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va monitoriza realizarea ţintelor la nivelul PNNR prin intermediul informaţiilor şi documentelor furnizate de coordonatorii de reformă prin sistemul informatic.
„În scopul asigurării implicării partenerilor sociali şi societăţii civile în urmărirea progresului PNRR şi al reformelor, se va stabili modul de organizare şi funcţionare a Comitetului de Monitorizare, având ca membri organizaţii neguvernamentale selectate prin apel de candidaturi de către MIPE, în baza gradului de reprezentativitate al acestora pentru fiecare componentă din PNRR, alături de care se vor regăsi similar sindicate şi patronate, precum şi structuri asociative ale administraţiei publice locale, respectiv Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România, precum şi alte forme asociative de interes general, constituite potrivit legii”, se precizează în document.
Comitetul se va reuni trimestrial, iar în cadrul întâlnirilor se vor prezenta informări privind stadiul implementării PNRR. Membrii comitetului vor fi consultaţi pentru găsirea unor soluţii dacă vor apare unele blocaje.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe componenta de împrumut, vor fi finanțate reforme și investiții care contribuie la redresarea economică și socială, precum și la dezvoltarea pe termen lung a țării.
Suma aferentă implementării planului de redresare și reziliență al României este de 29.181.842.750 euro. România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 euro și împrumuturi în valoare de 14.942.153.000 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Împreună, acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul din 2019. Planul conține 171 de măsuri (64 de reforme și 107 investiții), structurate în jurul a șase piloni și a cincisprezece componente.
Principalele obiective ale planului sunt realizarea tranziției verzi și a tranziției digitale, consolidând, în același timp, asistența medicală, educația, coeziunea socială și incluziunea.
Ministrul Vîlceanu susține că PNRR a devenit o dispută politică