Foto: Facebook Andreea Verdeș
Foto: Facebook Andreea Verdeș

Sportul nemediatizat ajunge mediatizat prin Andreea Verdeș, gimnasta ieșeană care a demonstrat că ascensiunea este posibilă și că în sportul tehnico-practic se punctează performanțele, dincolo de subiectivism.

Gimnastica ritmică este interpretabilă, nu și rezultatele, Grand Prix „Alina Kabaeva” Rhythmic Gazprom Champions Cup şi Turneul Internaţional Moscova reprezentând competițiile în cadrul cărora Andreea a obținut totalul de 89.25, total care a situat-o pe locul 6 în clasamentul oficial la individual compus şi pe 10, în cel neoficial.

Foto: ProSport

Întrecerea internaţională a însemnat adunare, în ciuda distanțării impuse de anii pandemici, iar Moscova a reunit elita gimnasticii ritmice de pe continent.

În cadrul celor două competiții au participat sportive din 15 ţări.

Este vorba de concursuri diferenţiate pe criterii valorice, este vorba de Rusia care cu greu poate fi înfrântă și este vorba, mai ales, de un rezultat discutabil: în mod oficial sportul din România evoluează printr-un nume.

În ciuda tabloidelor, Andreea Verdeș nu a obținut locul 10, ci un loc 6 oficial în cadrul Grand Prix de la Moscova. De menționat este că Rusia a participat cu toate cele 6 sportive, deși regulamentul prevedea că fiecare ţară are dreptul la doar două reprezentante. De asemenea, multe dintre gimnastele din țările calificate nu au participat.

O gimnasta cu un viitor sigur, dar cu un trecut incert

România aplaudă rezultatele, dar tot statul român este cel care nu investește: Andreea a lucrat în condiții grele, încă de mică și încă de când era în loturile de junioare.

A lucrat într-o sală fără înălțime adecvată, a lovit obiectele de tavan, a primit un covor de la Federație și a reușit, totuși, să ne reprezinte țara.

Este studentă, are obiective multiple, provine dintr-un club de mare renume și a știut că progresul se construiește cărămidă cu cărămidă.

Andreea a făcut față Rusiei, cea mai mare forţă mondială în gimnastică

A fost antrenată de Cătălina Radu și de Constantin Radu. S-a pregătit alături de gimnaste de renume, ca Alexandra Agiurgiuculese, medaliată la competițiile de juniori la Cupa Mondială și la Campionatele Mondiale.

Părinții mei erau ocupați cu servicul, iar ziua stăteam cu bunicii. Bunica mea îl știa pe domnul profesor Constantin Radu. Era unicul antrenor bărbat de gimnastică ritmică, acest sport fiind dedicat femeilor. Avea rezultate deosebite. Împreună cu părinții au hotărât să mă aducă la sala de gimnastică de la Iași. Așa am început să-mi consum energia într-un mod constructiv. Așa am ajuns să lucrez cu domnul profesor Radu și cu fiica sa, Cătălina Radu. ”-Andreea Cristina Verdeș

Foto: Facebook Andreea Verdeș

Antrenorul a declarat că, deși trăim doi ani pandemici, Andreea a progresat şi a reuşit să atragă atenţia juriului internaţional, primind la turneul de la Moscova Premiul Special al organizatorilor.

De asemenea, antrenorul a precizat că Andreea s-a confruntat la Moscova cu sportive care se pregătesc în condiţii deosebite, sub supraveghere medicală şi cu metode foarte bune de recuperare.

Rusia, care este cea mai mare forţă mondială în această disciplină, are 5500 de cluburi. Mergem înainte, formăm noi competitoare cu speranţa că mâine va fi mai bine decât azi. Ce am reuşit se datorează nu doar nouă, ci şi Primăriei şi Consiliului Local care ne sprijină constant şi cărora le adresăm mulţumiri”, a declarat prof. Constantin Radu, antrenorul Andreei Verdeș.

Andreea Verdeș a primit un premiu special de la Irina Viner, antrenor-coordonator al lotului național rus de gimnastică ritmică, Președinte al Federației Ruse de Gimnastică Ritmică și fost vice-președinte al Comitetului Tehnic al Federației Internaționale de Gimnastică Ritmică.

Foto

Articolul precedentGabriel Lavrincic, românul premiat de președintele Vladimir Putin
Articolul următorPiedone demontează Referatul de Specialitate al lui Nicușor Dan: problemele diferite au nevoie de rezolvări diferite
Jurnalist full-time / Pesimist part-time