Ana Loredana Predescu vrea transport gratuit pentru elevi

Rata de abandon școlar, la nivelul anului 2019, a fost de peste 15%, iar una dintre cauze, lipsa resurselor pentru achitarea transportului de acasă spre școală pentru elevii ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciului

Deputatul PSD Ana Loredana Predescu, membru al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, face apel către ministrul Educației, cu privire la acordarea de gratuitate pentru elevii ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu. Mai mult, deputatul de Brașov consideră că acesta este unul dintre principale motive penru care elevii abandonează timpuriu școala.

În interpelarea avută în Camera Deputaților, Ana Loredana Predescu a solicitat și elaborarea normelor de aplicare ale dispoziţiilor legale, care, în acest moment, ridică mari dificultăţi familiilor cu venituri modeste. Concret, elevii sunt obligaţi să îşi achiziţioneze abonamentele pentru transport din surse materiale proprii, contravaloarea acestora urmând să fie decontată ulterior.

În temeiul Art 32 din Constituția României, ce prevede dreptul la învățătură și al Legii 226/2020 care modifică și completează Legea Educației Naționale, vă supun atenției situația generată de lipsa normelor metodologice de aplicare a legii 226/2020 în privința mecanismului decontărilor cheltuiellor privind transportul elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu. Dincolo de inconvenientele create, de absența acestor norme, intervine o problemă majoră în cazul elevilor care sunt obligați să își achiziționeze abonamentele de transport din surse materiale proprii, acest lucru fiind extrem de dificil, mai ales pentru copiii ce provin din familii defavorizate

Ana Loredana Predescu, deputat PSD Brașov

Abandonul școlar, o problemă acută a învățământului românesc

Ana-Loredana Predescu atrage atenţia că, în cazul categoriilor sociale vulnerabile, lipsa sprijinului concret şi a unor politici publice clare pot duce la creşterea abandonului şcolar, o problemă deja acută a sistemului educaţional românesc.

„Elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, elevii din familii defavorizate cu venituri mici, sunt obligaţi de prevederile legislative în vigoare să achite contravaloarea biletelor/abonamentului de transport din surse materiale proprii, iar ulterior, să deconteze aceste sume de la unităţile de învăţământ la care studiază. Dle ministru, orice intervenție neinspirată sau mai ales lipsa unor acțiuni de sprijin și a unor politici publice clare și coerente poate genera creșterea reală a abandonului școlar”, a declarat Ana Loredana Predescu.

OUG pentru reglementarea decontării cheltuielilor cu transportul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat, la Antena 3, că sunt sumele pentru naveta elevilor sunt alocate în bugetul MEN, dar că este nevoie de oo OUG, care să reglementeze decontarea acestor cheltuieli.

„Naveta (n.r. elevilor) face obiectul Legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat și dacă este nereglementat este greu să îl introduci în cadrul legal (…), deci nu poate fi decontat. Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgență pentru ca sumele care sunt deja prevăzute în bugetul Ministerului Educației”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Ana Loredana Predescu susține înființarea comisiilor de monitorizare și control, în contextul reînceperii cursurilor

Articolul precedentFostul șef al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu face acuzații de după gratii
Articolul următorPreședintele PNL Neamț, trimis în judecată pentru trafic de influență