Președintele PNL Neamț, trimis în judecată pentru trafic de influență

Se dorea o intervenție la ministrul Mediului, Costel Alexe

Procurorii DNA au anunțat, marți, trimiterea în judecată a deputatului Mugurel Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, sub acuzația de trafic de influență. Acesta este trimis în judecată în stare de libertate.

Potrivit anchetatorilor, Cozmanciuc ar fi pretins suma de 500.000 de lei pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea angajării unei persoane la Apele Române.

„În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri. Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană”, se arată în comunicatul DNA.

Acuzații: cumpărare de influență și instigare la cumpărare de influență

Potrivit procurorilor, au fost trimise în judecată și alte două persoane, omul de afaceri Vlad Marcoci, dar și un administrator al unei societăți comerciale. Ambii sunt trimiși în judecată în stare de liberatate. Acuzațiile care li se aduc acestora sunt de cumpărare de influență, respectiv de instigare la cumpărarea de influență.  

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție. Procurorii au făcut precizarea că „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Guvernul Orban a fost învestit în 4 noiembrie 2019, iar ministrul Mediului a fost numit Costel Alexe. Acesta a demisionat din funcția de ministrul al Mediului, ca urmare a alegerii sale la șefia Consiliului Județean Iași, în septembrie 2020. În locul său, Klaus Iohannis l-a numit pe Mircea Fechet, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

Articolul precedentAna Loredana Predescu vrea transport gratuit pentru elevi
Articolul următorArestat după ce a fost prins în flagrant oferind 800 de euro mită unui polițist din Constanța