Sursa: Facebook

După tragedia produsă la exploatarea minieră Jilț săptămâna trecută, când trei persoane și-au pierdut viața și alte 10 au fost rănite, ministrul Energiei a anunțat că a solicitat eliberarea din funcția de președinte și director a lui Daniel Burlan, precum și a lui Marius Antonie Negru, dar și schimbarea altor directori.

Deși a subliniat că responsabilitățile în cazul accidentului de la cariera Jilț vor fi clarificate în urma anchetei penale deschise după tragedie, ministrul Virgil Popescu a anunțat astăzi concluziile raportului Corpului de control.

Ministrul a calificat drept „inacceptabilă” „punerea în pericol a vietilor unor angajați”, cauzele care au condus la tragedie fiind împărțite, potrivit explicațiilor de până acum.

La acest moment, Popescu a cerut Consiliului de supraveghere al CEO Oltenia eliberarea din funcția de președinte și director a lui Daniel Burlan, precum și a lui Marius Negru. Totodată, acesta a cerut și schimbarea directorului comercial care se ocupă de achiziţii, a celui responsabil cu reabilitarea drumurilor, precum şi identificarea persoanelor care au întocmit caietele de sarcini.

Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez această diferenţă între această anchetă penală şi administrativă. (…)

Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru. Niciun om din persoanele care vor fi găsite răspunzătoare nu va fi omis din raport. (…)

Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei. (…)

În plus, am solicitat schimbarea directorului relaţiei comerciale care se ocupă cu achiziţiile. În analiza Corpului de Control a reieşit clar că procedura privind achiziţia trebuie îmbunătăţiţă. Am solicitat eliberarea din funcţie a celor responsabili de reabilitarea drumurilor pentru că este inadmisibil ca în anul 2023 să avem drumuri de acces în carieră aşa cum aţi văzut. (…)

Este clar că activitatea de protecţie a muncii în CE Oltenia a existat poate doar formal, pentru că o activitate de protecţie a muncii presupune şi prevenirea unor astfel de accidente. De aceea am solicitat, prin raportul preliminar al Corpului de control, schimbarea din funcţie a celui care se ocupă de protecţia în muncă”, a spus ministrul Energiei, citat de Știri pe Surse.

Miercuri, CE Oltenia anunța că „având în vedere tragedia de la Jilț Sud”, „Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a completat Directoratul societății cu membri noi pentru a putea lua măsuri imediate de sprijin pentru familiile greu încercate de pierderea suferită. Astfel, începând cu data de 19.01.2023, în Directoratul Societății Complexul Energetic Oltenia au fost numiți pentru o perioada de 4 luni, domnii Trufelea Constantin Cosmin și Bălășoiu Ion care, împreună cu președintele Directoratului Daniel Burlan și Marius Negru, membru în Directorat, vor continua actul de management al companiei”.

Articolul precedentDrulă, promisiuni de viitor: „Doresc să colaborăm cu toţi cei care vor să pună umărul la dărămârea PNL-PSD”
Articolul următorEXCLUSIV Ziarul de Investigații – Ilie Șerbănescu: Statul ia cel mult 15% din impozitul pe profit pe care ar trebui să îl plătească multinaționalele. Greul cade pe românii de rând