Sursa: captură video

Tragedie ieri după-amiază în interiorul Complexului Energetic Oltenia, la o exploatare minieră din județul Gorj, unde trei persoane au murit, iar altele au ajuns la spital în urma unui accident de muncă. Accidentul s-a produs după ce o maşină care transporta muncitori s-a răsturnat în cariera Jilţ Sud și, având în vedere numărul victimelor, a fost activat Planul Roşu de intervenţie.

În paralel, a fost deschisă o anchetă penală, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că vor fi făcute verificări prin Corpul de Control. Totodată, acesta a anunțat că așteaptă demisii.

Potrivit CE Oltenia, „în data de 17.01.2023, în jurul orei 13.00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se număra 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.

Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate și stabilite cu exactitate cauzele și împrejurările producerii acestuia. Conducerea și colectivul CE Oltenia își exprimă regretul față de tragicul eveniment care a avut loc și transmite sincere condoleanțe familiilor îndurerate”.

Ieri, Virgil Popescu promitea că „nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns”, iar în urma vizitei efectuate în Gorj, la câteva ore de la tragedie, a anunțat că vor veni și primele măsuri:

„Decizii în urma tragediei de la CEO. Familiile îndoliate și cei răniți vor primi sprijinul total din partea Complexului Energetic Oltenia. Acesta este primul lucru care trebuie să se întâmple din partea Complexului Energetic Oltenia. Mâine voi întreba cum au fost ajutați!

Corpul de control al Ministerului Energiei va fi mâine la CEO pentru evaluarea securității muncii de la nivelul Complexului și a nivelului de respectare a tuturor procedurilor.

Am cerut conducerii CEO demiterea directorul sucursalei miniere, a directorului exploatării și a șefului carierei Jilț-Sud. Acest cel fel de tragedii nu trebuie să se mai întâmple!”.

  • Ministrul Energiei a punctat că nu prea dorește să facă declarații „la cald”, cu atât mai mult cu cât „este o anchetă a parchetului”.
  • Cu toate acestea, a arătat că mașina în care se aflau victimele „nu era omologată pentru transportul persoanelor. Era vorba despre 16 persoane, cu mult peste posibilitatea de transport a acestei mașini, unde era vorba despre 3 oameni”.
Articolul precedentPercheziții într-un dosar de evaziune fiscală; prejudiciul estimat – peste 1,4 milioane de lei
Articolul următorOpt persoane din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și Poliției de Frontieră Borș, reținute de DNA