Sursa: Facebook

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Iași au reținut patru lucrători vamali dn cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș într-un dosar instrumentat în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova și cu sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).

În același dosar, alte 15 persoane au fost plasate sub control judiciar: cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca, toți cei 23 de inculpați fiind cercetați pentru luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

Ieri, au fost efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor – cinci în puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, iar după audieri procurorii anticorupție au dispus măsurile preventive. Astăzi, cei 8 inculpați reținuți urmează a fi să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, a detaliat DNA, cu precizarea că în cauză se mai fac cercetări și față de alte persoane.

Pe de altă parte, Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova comunica ieri că „au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretindere, acceptare și primire, inclusiv prin estorcare a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat fără control vamal, sau după caz cu efectuarea unui control superficial.

La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale a 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție.
Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro
”.

Articolul precedentControale și demiteri dispuse de ministrul Energiei la CE Oltenia, după un accident de muncă soldat cu decesul a trei persoane
Articolul următorEXCLUSIV Ziarul de Investigații – Liberalizarea pieței de energie, un eșec previzibil. Cine își asumă consecințele?