Sursa: Google maps

Achiziția uniformelor locale pentru polițiștii din Sectorul 1 al Capitalei face obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în care au fost cercetate mai multe persoane, dar și o societate comercială.

Ieri, trei persoane și firma în cauză au fost trimise în judecată, în timp ce un alt inculpat vizat a încheiat deja un acord prin care și-a recunoscut implicarea și vinovăția, în condițiile în care ancheta a demarat în urmă cu aproape un an.

Acum, rechizitoriul s-a conturat cu cei trei inculpați care în urmă cu un an aveau putere de decizie în SC Viper Concept SRL: un asociat, un reprezentant, dar și un expert contabil.

Din ce precizează DNA, Luca Elena Camelia (fostă Cornilă) – L.E.C., asociat al Viper, va fi judecată pentru complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, reprezentantul societății Ioniță Cornel – I.C., pentru complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și complicitate la fals intelectual, în vreme ce experta contabilă și totodată consultant fiscal Armășelu Marinela – A.M., va răspunde pentru complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În dosarul care va fi judecat la Tribunalul București societatea VIPER CONCEPT este acuzată de complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la fals intelectual.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul IORDAN OVIDIU GABRIEL, coordonator al Compartimentului Administrativ din cadrul Poliției Locale Sector 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals intelectual (2 fapte), uz de fals (2 fapte).

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi”, a precizat DNA.

Dosarul privind acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis în instanță în urmă cu o lună, însă momentan nu s-a pronunțat vreo soluție. Însă, cum anchets a mers mai departe după acest moment, procurorii anticorupție detaliază acum modul în care s-au derulat faptele:

În prezenta cauză s-au desfășurat cercetări în legătură cu modalitatea în care s-a derulat un contract încheiat în data de 29.11.2022, între Poliția Locală Sector 1 București și SC Viper Concept S.R.L, care viza achiziția unui număr de 230 de uniforme pentru polițiștii locali (171 pentru ordine publică și 51 pentru circulație), precum și a unui număr de 6 echipamente de protecție (finanțare din fonduri proprii).
În contextul de mai sus, în baza unei înțelegeri anterioare între inculpații L.E.C., I.C. și Iordan Ovidiu Gabriel și în condițiile în care instituției publice i-ar fi fost livrate doar o parte din bunurile contractate (în valoare totală de 86.179,80 lei inclusiv TVA), acesta din urmă ar fi înaintat o factură emisă de SC Viper Concept SRL directorului executiv al Poliției Locale Sector 1 București, care la 29 decembrie 2022, fără vinovăție, ar fi dispus achitarea către societatea respectivă a sumei de 628.677 lei (valoarea întregului contract).

Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu în dauna autorității contractante, în valoare de 542.497 lei, reprezentând produse care nu ar fi fost livrate/recepționate în mod efectiv, atestarea livrării integrale a acestora efectuându-se doar scriptic, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru SC Viper Concept S.R.L.

Poliția Locală Sector 1 București s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 542.497 lei, depusă de SC Viper Concept SRL prin reprezentat la o unitate bancară”.

Articolul precedentA fost sau n-a fost? George Simion, într-o vizită privată la Vatican?
Articolul următorAjutoare de urgență pentru familiile adolescentelor rănite și a adolescentului mort în tragedia din Odorheiul Secuiesc