Un episcop ortodox retras, pe numele său Cornel Onilă, a fost trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel Iași, pentru acuzația de viol și agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși.

În dosarul înregistrat luni, 21 decembrie, nu există doar un caz singular, ci și cazul fostului călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat tot de viol.

Practic, fețele bisericești abuzau în tandem, călugărul fiind un protejat al episcopului.

Fostul episcop de Huşi, trimis în judecată pentru viol. Episcopia şi Seminarul Teologic, chemate în instanţă ca părţi responsabile civilmente

Secretele chiliilor

Monahul Jitaru este anchetat pentru alte violuri asupra a doi seminariști, pe unul de cel puțin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori și de două ori pe săptămână, conform Să fie lumină.

Mai mult decât atât, Onilă și Jitaru și-au acoperit abuzurile, așa cum obișnuiește Biserica Ortodoxă Română: profitând de manipulare, profitând de puterea clerică și, mai ales, profitând de tăcerea victimelor.

Năravurile chiliilor

Și dacă tot vorbim de victime, există nu doar una, ci trei victime ale abuzurilor sexuale comise în tandem de episcopul și arhimandritul BOR. În momentul de față, victimele le cer agresorilor daune însumând 500.000 de euro.

Fețele bisericești se scuză: Jitaru nu are proprietăți, iar Onilă a reușit să facă scăpată frumoasa sumă 270.000 de euro din conturi, aflând că urmează o anchetă și un sechestru. Detaliile se află, desigur, în dosarele judecate la instanțele din Iași.

Victimele chiliilor

Episcopia Hușilor este chemată să răspundă în instanță pentru agresiunile sexuale comise de cei doi, fiind pentru prima data în istoria BOR când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol.

Acest dosar penal a pornit de la mai multe investigații Să fie lumină publicate în vara și toamna anului 2019. În urma primului episod din „seria Chiliilor”, procurorii ieșeni au redeschis urmărirea penală în cazul Onilă și au ajuns să-i acuze formal pe episcop și pe arhimandritul Jitaru de viol și abuz sexual asupra elevilor de seminar.

Ziarul de Investiții

Articolul precedentAdrian Năstase nu prea e de acord cu ce face PSD-ul de azi, dar crede că Ciolacu are dreptate să nu meargă la consultările cu Iohannis
Articolul următorNicușor Constantinescu, din nou la DNA Constanța
Jurnalist full-time / Pesimist part-time