Se spune că dictatura este rea. Că nu poți ieși de sub dictatură decât foarte greu. Am trăit sub dictatori și, în plus, vedem în jur, în prezent, efectele unor dictaturi necontrolate. Și nu ne place. Ba, mai mult, ne sperie gândul de a ne reîntoarce înainte de 1989. Și totuși. Dacă un 1 an de dictatură experimentală ar fi soluția cea mai simplă pentru a rezolva toate problemele actuale?

Ce propun eu e o soluție de mijloc. Un compromis, să spunem. Să fiu dictator cu contract, pentru un an de zile. La sfârșitul anului, gata. Mă retrag. Și, dacă mi se suie puterea la cap, să existe anumiți ”agenți” care să mă scoată subtil și fără scandal din joc.

Cronologie a Revolutiei Romane din Decembrie 1989

Dar, în anul respectiv, să pot pune în aplicare următorul program de guvernare:

1. Reducerea numărului de parlamentari la acel mult dorit 300.

2. Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” pusă rapid și eficient în practică. Pentru asta, înființate comisii speciale, a căror singură misiune e să-i ia pe toți (absolut toți) aflați în funcții publice la puricat. Este vreunul cu probleme penale? Înlocuit direct. Fără discuții, cu persoane specializate, angajate pe concurs, competențe, CV real.

3. Înlocuiți miniștii care nu au nici o legătură cu subiectul cu persoane neafiliate politic, specializate în domeniu. Specializate pe bune, și trecute înainte prin pasul 2. Același lucru se aplică și în Poliție, Justiție, Educație etc.

4. Comisii separate, neafiliate politic, care să analizeze spitale, școli, CFR, transporturi – atât la nivel organizațional, cât și structură fizică. Găsesc neregularități la cadre? Înlocuim! Găsesc probleme? Toalete lipsă, pereți crăpați, geamuri lipsă, prize neconforme? Buget întocmit rapid, dat bugetul necesar, contracte încheiate transparent, termen minim de rezolvare. Nu s-a rezolvat în termen minim? Îți anulez contractul și plătești și despăgubiri. Să vedem care se mai fofilează.

5. Reluate toate contractele existente – cum au fost obținute? Era cel mai mic preț posibil? Au fost onorate? Dacă răspunsul e da, continuăm. Răspunsul e nu? Trași la răspundere cei implicați. Da` nu cu din alea – pedepse cu suspendare, amânat de termene, întins pe X ani. În 2 luni vreau răspunsuri și sentințe. Nu s-a făcut? Pedepse maxime pentru toată lumea.

6. Toate dosarele în curs trebuie rezolvate în maximum 2 luni. Judecători corupți? Afară/pedepsiți conform legii. Nereguli în justiție? Pedeapsă conform legii. Nu merge strună totul? Pedepse conform legii.

7. Avocatul poporului + CCR nu au voie să intervină în nimic în tot anul ăsta. Efectiv, își iau un concediu de 1 an.

8. Reevaluarea salariilor/pensiilor din sectorul public. Păstrat raportul volum de muncă-remunerație, dar la un nivel decent. Cea mai înaltă și bine plătită funcție din stat, să nu depășească de 10 ori valoarea salariului mediu. La fel și cu pensiile. Mai sus de 10 ori decât media națională să n-ai voie să ai nici salariul, nici pensia. Reiau, la buget. Sectorul privat e altă mâncare de pește. Restului de funcții li se scad gradual veniturile, pentru o echitate față de omul/salariul mediu.

9. Ai aruncat hârtii pe jos? Amendă! N-ai selectat gunoiul? Amendă! Ai depășit viteza? Amendă! Nu ți-ai sterilizat câinele? Maltratezi animale? Îți bați nevasta? Amendă, dosar penal, tot tacâmul. Cu alte cuvinte, poliția să amendeze/pedepsească orice neregulă, oricât de mică.

10. Vrei ajutor social? Trebuie să muncești în folosul comunității pentru ajutorul ăla. Refuzi? Nu-l mai primești.

11. Religia nu are ce căuta în deciziile politice. Religia se face la biserică, nu în Parlament.

12. Scuturăm bine de tot programa școlară. Cu specialiști care să se pună de acord pe ce mai predăm și cât de mult, cu manuale unice, împărțite în 2 ramuri mari și late: profil uman și profil real. Cu  separarea distinctă a celor 2 ramuri, în funcție de veleitățile/dorințele elevului. N-am de ce să-l chinui în clasa a 9-a cu matematică, dacă el e la liceu de artă. Sau invers, ați prins ideea.

Cu accent pus pe cunoștințe practice, nu pe latină și greacă veche, decât dacă se duce la profil. Cu reinventarea/resuscitarea școlilor profesionale, că nu toți copiii vor ajunge medici sau avocați.

13. Analiza rapidă a numărului de elevi din mediul rural, școlile din zonă, reabilitarea lor, plătit direct naveta celor care chiar trebuie să facă naveta, buget special pentru cei care ar putea/trebui să beneficieze de internat, ca să evite drumurile nenecesare.

14. Implicarea activă a ONG-urilor în programele de mai sus. Până la urmă, ele știu cel mai bine unde sunt problemele și cum se pot rezolva rapid și cu fonduri minime.

15. Eliminarea imunității politice.

De la carismă la dictatura maselor

Am tot pus accent pe comisiile care ar trebui să analizeze diverse. Vor fi formate din oameni ca mine și ca tine. Aleși după competențe, studii, lipsa afilierii politice, conduită morală exemplară. Da, cercetăm tot înainte de a-i pune să cerceteze și ei, la rândul lor.

Ne mișcăm rapid. Evaluarea eficienței celor angajați se va face lunar, după grilă bine stabilită, în prealabil.

Nu ai ce pune pe masă? Guvernului nu-i pasă!

Rapiditate, eficiență, calitate. Zero toleranță pentru greșeli sau pentru încălcarea regulilor.

Un an de dictatură. Atât ne trebuie. Dar nu știu cât de plăcute/populare ar fi toate aceste acțiuni. Sau cine s-ar lua după ele. Știu, în schimb că, de-ar fi să fie puse în practică, într-un an de zile n-am putea să ne mai plângem decât că nu mai putem/nu mai avem voie să greșim.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentTransparența alegerilor din Sectorul 1, colantată
Articolul următorTăriceanu a „mirosit” o afacere necurată legată de testele PCR
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time