Discuțiile Guvernului din ultimele zile s-au dus împreună cu sindicatele și patronatele, s-au luat în calcul ipoteze și câteva scenarii de majorare a salariului minim pentru anul 2021.

Se apelează la matematică și la logică, la imaginație și la comparația dintre niște ani cu alți ani. Ce nu se ia în calcul este fix subiectul principal, subiect omis și ignorat cu atenție: care este suma exactă de care are nevoie un român pentru un trai lunar decent? Cât costă o viață decentă într-o lună? Ce înseamnă coșul minim de consum? Guvernului nu-i pasă.

Valoarea totală a coșului de consum pentru un trai decent a crescut cu 4,7% din septembrie anul trecut până în septembrie anul acesta, arată calculele FES România & Syndex.

Cel mai mult au crescut:

Cheltuielile pentru casă și masă – cheltuielile românilor cu locuința (plata ratei sau a chiriei) au crescut cu 8,8% față de anul trecut.  

Cheltuielile cu alimentația au sărit în aer, majorându-se cu 5% față de 2019.

Calculele ne mai arată că o gospodărie formată din 4 persoane, doi adulți și doi copii, are nevoie de 7.278 de lei pe lună, față de 6.954 de lei anul trecut și  6.762 de lei în 2018.

Un român singur are nevoie de 2.818 lei net pe lună pentru un trai decent. De ce Guvernul nu ia în calcul cifrele pe familie?

Libertatea, 19 noiembrie 2020

Să ne întoarcem la matematica simplă, cea de clasa a doua. În condițiile în care o singură persoană are nevoie de suma de 2.818 lei pentru un trai minim decent, iar salariul minim nu asigură nici măcar jumătate din nevoi, ar fi necesară o lege care să coreleze coșul de cumpărături cu salariul lunar. Ar fi.

Asta spune logica. Asta spune economia. Asta spune viața din alte state, state care ne arată cu degetul, superioare, în batjocură.

Ce înseamnă majorarea cu 40% a pensiilor: săracii rămân săraci, bogaţii devin mai bogaţi

Adevărul, 5 octombrie 2020

Guvernului nu-i pasă de salariul tău. Coronavirusul a ridicat prețurile în anul 2020, iar salariile au rămas la fel de mici ca acum 5 ani. Indecent de mici.

Guvernului nu-i pasă, sau se preface interesat de o economie care sfidează salariul minim.

Am fost, suntem și vom rămâne în stadiul în care salariul minim este doar un subiect de speculații, promisiuni și șchiopătări guvernamentale.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentFostul primar Tudorache, despre perchezițiile care îl vizează: „Nu s-a identificat nimic suspect, nu am nimic de ascuns”
Articolul următor”PSD-iștii din Fălticeni nu votează cu PSD-ul” – Cătălin Coman, actual primar PSD Fălticeni
Jurnalist full-time / Pesimist part-time