kovesi control judiciar kovesi ambasada sua

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, fost procuror general și procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, a făcut o amplă acțiune ieri pe raza a trei țări din spațiul Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat, aceasta este prima acțiune concretizată în percheziții, arestări și confiscări în valoare de peste 13 milioane de euro.

În total, 10 persoane au fost arestate în urma acțiunilor concomitente din Germania, Italia și Bulgaria, acestea fiind acuzate că au constituit o organizație pentru a se sustrage de la plata impozitelor, cu ocazia derulării unor operațiuni de comerț cu mașini de lux. Din ce arată Parchetul European, suspecții „au folosit așa-numita fraudă carusel TVA pentru a revinde mașini de mai multe ori în diferite țări ale UE”, susținând „în mod fals că au plătit taxe pe vânzări care au fost rambursate de stat și, astfel, au cauzat pierderi fiscale de cel puțin 13 milioane de euro”.

Ancheta este condusă de un procuror delegat european în Germania și executată de Departamentul de Investigații Criminale al sediului de poliție din Bavaria Superioară de Nord și de Poliția financiară italiană. „Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data noastră oficială de începere, și sunt foarte încântată că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigațiile transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai sunt formalitățile greoaie de asistență judiciară reciprocă; acțiune rapidă și decisivă; și concentrați-vă pe recuperarea eficientă a daunelor”, se arată în comunicatul de presă.


Operațiunea suspecților era coordonată din două puncte, spun anchetatorii: Eichstätt (Germania) și Milano (Italia), dealerul auto din Italia achiziționând mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE, inițial printr-o companie terță inexistentă situată în Germania și printr-un cetățean italian.

Procedând astfel, au simulat o achiziție privată și au fost scutiți de la plata TVA, deoarece mașinile germane trebuiau înmatriculate în Italia. Atât cumpărătorul real, cât și vânzătorul real au fost ascunși în acest sens. Cumpărătorul privat din Italia a falsificat apoi vânzarea către dealer-ul inițial de mașini din Milano, care apoi a vândut mașinile altor dealeri sau persoane fizice italiene la prețuri foarte atractive.

Această schemă frauduloasă a permis făptuitorilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al mașinilor și permițându-le să transfere sume mari de numerar în străinătate cu transferuri unice de peste 70.000 EUR fiecare.

În timpul operațiunii, 13 mașini de lux au fost confiscate în Germania, iar valoarea totală a activelor recuperate va fi evaluată în zilele următoare și este estimată la aproximativ 13 milioane de euro.

Trei din cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta și toți vor fi aduși în scurt timp în fața unui judecător. Datorită acestei investigații a EPPO, a fost depistat și un caz complex de trafic de droguri în Italia, iar Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano) a arestat încă patru suspecți și a confiscat 7 kg de marijuana și hașiș”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentLudovic Orban părăsește grupul parlamentar al PNL
Articolul următorSpitalele din Timișoara riscă să rămână fără căldură